maanantai 20. kesäkuuta 2016

Joe Abercrombie: Ennen hirttämistä

Alkuteos: Before They Are Hanged (2007)
Suomentaja: Satu Hlinovsky
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 494
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Kirjava
ISBN: 978-952-5802-07-8
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Ensimmäinen laki #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 32, 41, 44


*Logen Yhdeksänsormen kuulumisissa ei totisesti ole hurraamista. Tämä entinen barbaari-päällikkö on vastentahtoisella matkalla kohti maailman äärtä seuranaan epämääräinen joukko toinen toistaan hankalampia matkalaisia, kärjessä hämäräperäinen velhovanhus. Jos Logenin kuulumisista on jotain hyvää sanottava, sanottakoon että hän on vielä hengissä.


Bayaz, ensimmäinen tietäjä ja velhoista väkevin, on mies jolla on suunnitelma. Hän on koonnut ympärilleen huolella valitun eliittiryhmän, joiden kanssa hän matkaa kohti salaperäistä päämäärää: etsimään muinaista asetta maailman äärestä.


Eteläisessä Dagoskassa Glokta, rampa kiduttaja, on uransa petollisimpien haasteiden edessä. Murhien ja maanpetosten selvittämisen ohessa hänen tehtävänään on pitää hallussa piiritetty kaupunki, jossa hänen parhaana apunaan on takinkääntämisestä tunnettu palkkasoturi.


Pohjoisen rajoilla taas Bethod joukkoineen on sotaretkellä kohti Anglantia, ja kruununprinssi Ladisla on ilokseen saanut tilaisuuden todistaa olevansa suuri sotasankari. Valitettavasti hänen armeijansa surkealle koulutus- ja varustelutasolle vetää vertoja ainoastaan kruununprinssin oma epäpätevyys.


Ennen hirttämistä on Ensimmäinen laki -trilogian toinen osa, jossa juonien vyyhti kiristyy entisestään. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää juonittelua, vaan myös petoksia, selkäänpuukottamista ja välistä vetoa. Liittoja solmitaan ja puretaan, taisteluita voitetaan ja hävitään. Niin uusille kuin vanhoillekin vihollisille annetaan anteeksi - mutta ei ennen hirttämistä.*


Hui jui! Tällä kertaa sankareiden väliset suhteet pääsevät syvenemään ja kehittymään varsin mielenkiintoisilla tavoilla. Osa löytää itsestään armeliaisuutta, osa rohkeutta, osa petollisuutta ja osa pyrkii yhä vain säilyttämään salaisuutensa henkeen ja vereen… Tarjolla on siis kattaus erittäin mielenkiintoista ja yllättävää luettavaa, josta ei verisiä taisteluitakaan puutu. Jokainen hahmo tuntuu kasvavan suuntaan tai toiseen. Toiset enemmän kuin toiset. Ja osa pääsee todella yllättämään.


Logen ja kumppanit seuraavat yhä ensimmäisen tietäjän mukana reittiään kohti maailman äärtä. Viholliset ja luonto koettavat hankaloittaa heidän matkaansa, eikä retkue itsessäänkään ole aivan ongelmaton. Samaan aikaan Glokta joutuu kamppailemaan säilyttääkseen Gagoskan, että oman henkensä. Myös hän joutuu arvioimaan “kumppaneitaan” uusilta kanteilta ja pohtimaan omia arvojaan elämässä. Anglannissa taas Logenin entiset kumppanit risteävät viihdyttävällä ja onnekkaalla tavalla Westin kanssa, jonka komennus ei oikein ole mukavaa sorttia. Hän kun joutuu toimimaan prinssin lapsenvahtina…


Vaikka tapahtumat risteävät useilla eri maailmankolkilla, ne pidetään taidokkaasti hallussa. Kukin saa aikaa ja tilaisuuksia. Tapahtumia seurataan tasapuolisesti ja leikkaukset muualle on sijoitettu taitavasti. Lukija ei todellakaan pääse pitkästymään vaan haluaa ahmia sivuja eteenpäin. Hahmot ja heidän kohtalonsa kiinnostavat koko ajan enemmän ja enemmän. Ja sitä huomaa uppoavansa syvemmälle juonittelujen ja salaisuuksien verkkoon, jota aina silloin tällöin vähän valotetaan.


Ennen hirttämistä jättää lopulta lukijan kutkuttavaan tilanteeseen. Maailmassa soditaan useammallakin eri taholla, eikä edes turvallisina pidettyjen paikkojen turvallisuudesta ole täysiä takeita. Ja sankareiden eteen tuntuu nousevan aina vain uusia vaikeuksia ja jopa pitkään salassa pysyneitä petoksia…

Loistavaa fantasiaa ja mustaa huumoria. En voi kuin suositella edelleen! Saisimpa jo viimeisen osan kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti