keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Janwillem van de Wetering: Taidekauppiaan kuolema

Alkuteos: The Japanese Corpse (1977)
Suomentaja: Aulis Rantanen
Ilmestymisaika: 1988 (ko.painos)
Sivumäärä: 320
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-14973-X
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: SAPO
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 17, 32, 40 ja 44

*Japanilaisravintolan tarjoilijatar ilmoittaa Amsterdamin poliisille sulhasensa katoamisesta. Jakusa, japanilainen mafia, oli pestannut miehen palvelukseensa. Ruumis löytyy, ja samalla ylikonstaapeli de Gier ja apulaiskomisario Grijpstra saavat selville, että ravintola on jakusan tukikohta, joka salakuljettaa paitsi taidetta myös heroiinia.

De Gier kumppaneineen matkustaa Japaniin esiintyen taiteen ja heroiinin kauppiaina. He pääsevät yhä lähemmäksi pahuuden pesää, kunnes tapahtumat huipentuvat dramaattiseen loppunäytökseen.

Janwillem van de Weteringin perehtyneisyys Amsterdamin poliisin toimintaan ja buddhismin tuntemus antavat vankan pohjan tälle jännittävälle romaanille, joka poikkeaa virkistävällä tavalla tavanomaisesta machomaisesta väkivaltaviihteestä.*Rauhalliseen tyyliin kerrottu vanhemman ja perinteisemmän ajan dekkari. Tässä kirjassa tutkimuksella ei ole kiire, eivätkä poliisit hätiköi. Ehditään mainiosti syömään, juomaan ja soittelemaan musiikkiakin tutkimuksien lomassa. Töihin kuitenkin paneudutaan vakavuudella ja ajatuksella, jota toisinaan nykypäivän dekkarit kaipaavat.

Hollantilaiset etsivät ovat kiintoisia. Heissä on persoonaa ja tiettyä karismaa, vaikkei kirja varsinaisesti keskity paljastamaan heistä kaikkea ja menneisiin tapahtumiin viittaillaan jonkin verran. Se ei kuitenkaan haittaa lukemista, sillä kirja on oma kokemuksensa, matka lähes toiseen maailmaan. Hahmoihin pääsee sen verran kiinni, että kirjan lukemisesta nauttii.

Van de Wetering kirjoittaa tyylillä, josta huomaa hänen perehtyneen materiaaliinsa. Hahmoistaan hän välittää, muttei pelkää asettaa näitä vaaralle alttiiksi. Suuren räiskinnän ystäville en tätä dekkaria suosittele, mutta niille, joille tunnelma on luotien viuhumista tärkeämpää, voi tästä löytyä oikea aarre. Sapo-sarjan vanhemmat dekkarit epäilemättä purevat myös monille dame Christien faneille. Myös ne, joita jakusojen toiminta kiinnostaa, voi tästä kirjasta löytyä mielenkiintoista tietoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti