maanantai 16. tammikuuta 2017

Haruki Murakami: 1Q84 (osa 3)

Alkuteos: 1Q84 (osa 3: 2010)
Suomentaja: Aleksi Milonoff
Ilmestymisaika: 2013 (ko. painos)
Sivumäärä:446 (osa 3)
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-7324-1 (osa 3)
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Keltainen kirjasto #448 (osa 3)
Peukku: ^^b
Huom: suomennos tehty Jay Rubinin englanninkielisestä käännöksestä
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin:

*Haruki Murakamin pääteos 1Q84 on samaan aikaan rinnakkaisissa todellisuuksissa liikkuva fantasia, rakkaustarina ja huikea seikkailukertomus. 1Q84 koostuu kolmesta osasta, joista kaksi ensimmäistä on julkaistu yksissä kansissa ja kolmas omana niteenään, tekijän toivomusten mukaan.

On vuosi 1Q84. Rakastavaiset Aomame ja Tengo ovat edelleen erossa. Heidän kannoillaan on Sakigake-lahkon palkkaama Ushikawa, fiksu mutta luotaantyöntävä salapoliisi. Sakigaken synkät salaisuudet ovat paljastumassa Fuka-Erin ja Tengon yhdessä kirjoittaman kirjan ansiosta, ja rinnakkaistodellisuuden järjestys uhkaa sortua. Samaan aikaan Aomame ja Tengo etsivät epätoivoisesti toisiaan. Heidän täytyy saada todellisuus nyrjähtämään takaisin paikoilleen, vuoteen 1984. Mutta ehtivätkö he löytää toisensa ennen kuin heidät löydetään?

Valtavaan kansainväliseen suosioon nousseen romaanitrilogian odotettu päätösosa vie lukijan takaisin nerokkaasti sommiteltuun toiseen todellisuuteen, vuoteen 1Q84, kahden kuun alle.*Hyvä että kolmas osa oli erillisenä kirjanaan. Ensinnäkin, jos koko trilogia olisi yksissä kansissa, olisi kyseessä todellinen järkäle. Toiseksi, kolmas kirja on rakenteeltaan ja luonteeltaan hivenen erilainen kahteen muuhun verrattuna. Tässä kun on mukana kolmaskin kertoja, Ushikawa.

Kolmas osa keskittyy saattamaan yhteen kahden edellisen osan lankoja ja kirjojen sankariparin - Tengon ja Aomamen. Ushikawan kautta lukijalle vielä kerrataan mitä on tapahtunut ja jopa vähäsen perustellaan miksi niin on käynyt. Ushikawa toimii siis eräänlaisena lukijan peilinä, muistuttaa asioista ja päättelee itsekin. Hänen kertomansa ohjailee lukijaa, vaikkakaan ei aivan täydellisesti eikä todellakaan loppuun saakka. Hän vain valottaa vielä pimeiksi jääneitä kohtia niin, että lukijan uteliaisuus tulee kokolailla tyydytetyksi.

Kolmannessa osassa tekstin taianomaisuus säilyy ja vaikka tietyllä tapaa tapahtumat tuntuvat junnaavan paikallaan, ei lukija pääse herpaantumaan. Käsillä on monia suuria ja merkittäviä asioita, jotka lukijan pitää vähä vähältä poimia tekstistä. Aomamen pitää oppia asioita vuodesta 1Q84 ja Tengon on saatava aikaan rauha isänsä ja itsensä kanssa ennen kuin kaksikko on valmis löytämään toisensa. Väliin sattuma on heidän puolellaan ja välillä heitä vastaan.

Tämän trilogian massiivisuuden ei pidä todellakaan antaa pelästyttää. Teksti on upeaa, soljuvaa. Siihen on helppo upota. Pientä keskittymistä ja avarakatseisuutta lukijalta vaaditaan, sen verran lennokkaita Murakamin ajatukset välillä ovat. Suosittelen silti trilogiaa hyvän ja nautittavan kirjallisuuden ystäville, heille, jotka haluavat haastaa itseään ja omaa maailmankuvaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti