perjantai 6. tammikuuta 2017

Salla Simukka: Toisaalla

Alkuteos: Toisaalla (2012)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 233
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-7375-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Duologian toinen osa, ensimmäinen osa Jäljellä
Peukku: q^^
Huom: Kääntökirja Simukan teoksen Jäljellä kanssa
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 15, 25, 34 ja 47

*18-vuotias Samuel Järvi on varsinainen nörtin stereotypia: pojan yöt kuluvat tietokoneella pelaten ja päivät nukkuen. Kontaktit tyttöihin ovat vähäisiä. Koulun loputtua hän ei tiedä, mitä tekisi. Yllättäen Samuel saa tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Hänet pyydetään mukaan salaiseen projektiin, ja työstä maksetaan järkyttävän hyvin.

Projekti on täynnä yllätyksiä, mutta suurin yllätys on kuitenkin se, että Samuel rakastuu ensimmäistä kertaa elämässään. Kaikki muu menettää merkityksensä, kun Samuel päättää pelastaa unelmiensa tytön. Mutta kaipaako tyttö pelastajaa?

Toisaalla on hurja visio siitä, millaiseksi maailma voi kehittyä lähitulevaisuudessa. Se avaa Jäljellä-romaanin salaisuudet ja näyttää tapahtumat toisesta näkökulmasta. Kirjapari täydentää toisiaan kuin palapelin yhteen loksahtavat palat.*Kokonaisuutena Toisaalla on hyvin mielenkiintoinen teos. Samuel on kiinnostavan oloinen nörttipoika aivan oikeiden ongelmien kanssa. Myönnettäköön kuitenkin, että tämän ihastuminen Emmiin on jokseenkin aika kliseinen. Etenkin kun tarjolla selvästi olisi myös toinen ja kenties huomattavasti mielenkiintoisempikin vaihtoehto…

Suosittelen todella lukemaan tämän kirja parin yhdessä. Toisaalla nimittäin selventää todella Jäljellä-teoksen tapahtumia. Kirjan ymmärtää paljon paremmin kun on lukenut kumpaisenkin teoksen. Niistä muodostuu hyvä ja yhtenäinen kokonaisuus.

Toisaalla sopii ehkä aavistuksen paremmin yksittäin luettavaksi, sillä se selittää tapahtumien syitä. Tosin joihinkin Samuelin reaktioihin ei pääse kunnolla sisään, jos ei ole nähnyt (tai siis lukenut) asioita Emmin kannalta.

Simukka on ollut hivenen aikaansa edellä kirjoittaessaan näitä kirjoja. Peliterapia ja virtuaalitodellisuus ovat nimittäin viime vuosina alkaneet enemmän nostaa päätään esiin maailmalla. Ja näin ollen Simukka on heti nähdyt kumpaisenkin tarjoamat mahdollisuudet kirjallisuudelle. Onneksi sentään Simukan kuvaaman kaltaiseen yhteiskuntajärjestelmän suuntaan ei olla (ainakaan vielä) menty. Kirja sopii siis myös vaihtoehtoistulevaisuuden ystäville, heille, jotka kaipaavat uusia näkökulmia elämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti