tiistai 31. tammikuuta 2017

Jean-Christophe Grangé: Purppuravirrat

Alkuteos: Les Rivières pourpres (1998)
Suomentaja: Ville Keynäs
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 349
Kustantaja: WSOY
ISBN: 952-459-067-0
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 1. Kirjan nimi on mielestäni kaunis (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 11, 15, 23, 24, 32, 44 ja 47


*Pierre on kovaotteinen pariisilainen rikoskomisario, Karim taas nuori poliisi, joka on oppinut ammatistaan vähintään yhtä paljon rikollisjengissä kuin myöhemmin poliisikoulussa.


Pierre komennetaan Alppien juurella sijaitsevaan yliopistokaupunkiin. Jäätikön läheltä on löytynyt silvottu ruumis, ja raaka surma tuntuu viittaavan mielipuoleen tappajaan. Samaan aikaan Karim selvittää lapsen haudan häpäisyä. Rikokset tuntuvat ensin erillisiltä, mutta tutkimusten edetessä Pierre ja Karim yhdistävät voimansa. Lakia ja oikeaoppisia työtapoja ei kovinkaan noudateta, kun kaksikko suunnistaa tappajan jäljille - tappajan, jolle yksi verityö ei riitä.*


Olen katsonut elokuvan joskus vuosia sitten. En edes tiennyt, että se pohjautui kirjaan. Nyt minulle sitten tuli hinku katsoa elokuva uudestaan, sillä muistaakseni se on melko hyvä toteutus kirjasta. Tietyin poikkeuksin. Esimerkiksi elokuvassa Karimilla ei ole metrisiä rastoja päässään. Mutta tiivis ja kiihkeä tunnelma on molemmissa.


Pidin kirjasta. Se on jännittävä ja etenee hyvin. Kertomusta seurataan kahden hyvin erilaisen, mutta yhtä kiihkeän poliisin näkökulmista. Toinen on kokenut ja karaistu veteraani omine rikkeinen, toinen taas intomielinen ja vähäsen väärinymmärretty noviisi. Nämä kaksi toimivat hyvin yhteen ja vuorottelu pitää mielenkiintoa yllä. Ensin irtonaiset palaset loksahtelevat vähitellen kohdilleen ja kaiken takana oleva mysteeri tuntuu todella hyytävältä. Mistä moinen juoni on voinut juolahtaa mieleen? Pelottavaa on se, että tuollaista voisi hyvin tapahtua.

Jännäri sopii vauhdikkuudesta pitäville, mutta siinä on myös oma persoonallinen leimansa, sillä tapahtumapaikkana on pikkuinen eristäytynyt kylä, yliopistokaupunki vuoriston juurella. Näin ollen luonnolla ja jäätiköllä on oma merkityksensä tapahtumien selvittelyssä.

Ps. Kirjoittaja on ranskalainen elokuvaohjaaja ja toimittaja.Tämä selitykseksi Lukuhaastetta suorittajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti