tiistai 29. elokuuta 2017

Jari Ehrnrooth: Intiaaninunta

Alkuteos: Intiaaninunta : muunnelmia Danten kiertotiellä (2000)
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 170
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-24074-0
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun kirjoittama (2: 14/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 25 ja 47


*Jari Ehrnrooth kirjoittaa uutta tulkintaa Danten elämästä ja tuotannosta. Esseen ja fiktion muunnelmissa kulttuurin alitajunta saa muodon. Onko Danten Jumalainen näytelmä pojan sovitusuhri omistushaluiselle naiselle? Miten se täydentää kristillistä sankarimyyttiä? Mitä 2000-lukulaiselle paljastuu, kun hän kulkee 1300-...*


Harmillisia ovat kirjastojen viivakoodit. Etenkin, jos ne peittävät osan takakansitekstistä…

Tämä oli ehkä erikoisin kirja, jonka olen vähään aikaan lukenut. Osa on unta, osa totta ja osa pohdintaa. Unet ovat ilmeisesti jotain, mitä Dante itse on voinut nähdä. Vai ovatko ne jotain mitä Dantesta kiinnostunut kirjailija on nähnyt? Asia jää osien unien kohdalla epäselväksi. Todet pätkät kertovat kirjailijan matkasta Danten maailmaan ja pohtivat osuudet avaavat sitä, miten Danten tekstiä voidaan tulkita ja tarkastella.

Itse luin Jumalaisen näytelmän vasta viime talvena, joten asiat olivat kohtalaisen tuoreessa mielessä. Näin tämä kirja antoi mielenkiintoisen lisän innoittajaansa. Se sai minut pohtimaan asioita lisää ja jopa avasi joitain kohtia paremmin. Uskoisinkin, että tämä pieni ja nopealukuinen kirja helpottaa nykylukijan matkaa Danten maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti