keskiviikko 16. elokuuta 2017

Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen & Maisa Tonteri: A sanoi Agricola

Alkuteos: A sanoi Agricola (2017)
Kuvittaja: Pekka Rahkonen
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 39
Kustantaja: Lasten Keskus
ISBN: 978-952-288-542-5
Muoto: Sid.
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2017: 8. Suomen historiasta kertova kirja (2: 8/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 17, 22, 34, 35, 39, 47, 49 ja 50

*A - B - C… oletko valmis aikaloikkaan?

Kirjassa hypätään viisisataa vuotta taaksepäin Kristian-nimisen pojan kotiin. Kristian on juuri saanut isältään aapisen. Se on erityinen aapinen, ensimmäinen suomen kielellä kirjoitettu. Sen on kirjoittanut Kristianin isä, Mikael Agricola.

Kirjassa kuljetaan Agricolan mukana Pernajasta Viipuriin ja Turkuun sekä Wittenbergiin Lutherin oppiin. Agricolan kanssa päästään myös pähkäilemään, millaisia sanoja pitäisi keksiä, jotta voisi kirjoittaa kirjoja suomen kielellä ja suomentaa niitä muista kielistä.

Sivuilta voi penkoa sana-aarteita, joita käytettiin Agricolan aikana. Kirjan lopussa on laaja katsaus Mikael Agricolan elämään ja suomen kirjakielen syntyyn.

A, sanoi Agricola. Joko loikataan?*Hyvin kirjoitettu ja mukavasti kuvitettu teos, jossa ohjataan lukija suomen kirjakielen syntyyn. Teos kuvaa lyhyesti Agricolan tarinan ja summaa loppuun hyvin historiaa. Sopii niin aikuisille kuin lapsillekin. Itse pidin kovasti osuudesta, jossa on laitettu rinnakkain mennyttä kieltä ja nykykieltä. Aika erilailla ovat opiskelijat puhuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti