maanantai 23. lokakuuta 2017

Erika Vik: Seleesian näkijä

Alkuteos: Seleesian näkijä (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 613
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0551-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Kaksosauringot-trilogia #2
Peukku:  ^^b
Lukuhaaste 2017: 29. Päähenkilö osaa jotain, mitä haluaisin oppia (2: 39/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 5, 6, 12, 20, 21, 26, 31, 47 ja 49

*”Sinä, parahin neiti Aleia, olet kuin koteloitunut perhosen toukka. Olento sisälläsi on yhtä kanssasi samalla lailla kuin varjosi. Sinua se ei vahingoita. Ongelma on, että me emme tiedä millainen perhonen sinusta lopulta kuoriutuu ja koska se tapahtuu.”

Corildon ja Aleia ovat saapuneet Seleesiaan selvittääkseen, kuinka Aleiassa olevan lumouksen saisi murrettua. Corildonin menneisyys ei jätä miestä rauhaan. Tapahtumia varjostaa Seleesian sisäpoliittinen kuohunta, sillä villit huhut kuiskivat tulilinnuista, jotka karkotettiin puoli vuosisataa sitten. Ihmisten maailmassa valmistellaan suunnitelmia, jotka asettavat koko Seleesian tulevaisuuden vaakalaudalle.

Kaiken tämän keskellä on Aleia, joka vaistoaa seleesien toisen pulssin. Mitä tapahtuu, jos lumouksen saakin murrettua? Voiko hän olla uhka seleeseille?

Seleesian näkijä on mukaansatempaava fantasiaromaani viholliskuvien murtamisesta, vaikutusvaltaisten vastuusta, syyllisyydestä ja anteeksiannosta. Kaksosauringot-trilogian toinen osa tarjoaa jälleen seikkailua ja ruudinsavua sekä tappavaa tulta ja syvältä kumpuavaa taikuutta.*Seleesian näkijä lähtee käyntiin hitaanlaisesti. Sillä ei tunnu olevan kiire minnekään, vaan ensin makustellaan uuden maailman mukanaan tuomista ihmeistä ja yllätyksistä. Samalla rakennetaan tehokkaasti jännitettä hahmojen välille. Sitten kun todella alkaa tapahtua, niin sitten todellakin tapahtuu. Lukija oppii Aleian mukana paljon uutta ja rakastuu moniin uusiin henkilöihin. Olkoonkin, että mukana on muutamia, jotka ainakin vielä tässä vaiheessa tuntuvat aavistuksen turhilta. Sen sijaan on hyvä, ettei vanhojakaan tuttuja olla täysin unohdettu, vaan heidänkin elämästään saadaan ainakin pieniä maistiaisia.

Kirjan tapahtumat laajenevat nopeasti pienistä piireistä isompiin ja lukija huomaa olevansa keskellä todella isoja tapahtumia. Juoni on rakennettu kiinnostavasti ja vauhtiin päästyään se nappaa mukaansa. Olkoonkin, että osa juonikuvioista on jokseenkin ennalta arvattavia ja kovin helppoja keksiä. Osa taas, niihin vihjaillaan ja niistä vihjaillaan, mutta mitään ei lopultakaan paljasteta kokonaan. Lukijan korvaan kuin kuiskitaan, mutta totuutta tai edes osaa siitä ei hänelle kerrota.

Vik kirjoittaa sujuvasti ja helppolukuisesti. Teksti on vauhdikasta ja vuoropuhelut ilmeikkäitä. Havaittavissa on ehkä vielä pientä kankeutta, mutta se ei menoa haittaa. Varsinkaan kun taustalla on kaunis, kiinnostava ja erilainen maailma johon todella haluaa tutustua.

Seleesian näkijä on vakuuttava jatko tähän trilogiaan. Tuskin maltan odottaa sitä kolmatta osaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti