torstai 5. lokakuuta 2017

Jonathan Swift: Gulliverin matkat

Alkuteos: Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of several Ships (1726)
Suomentaja: Samuli S.
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 100
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-949-8
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta versiona, jossa kaksi ensimmäistä osaa.
Lukuhaaste 2017: 32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta (2: 32/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 5, 21, 23, 34, 35, 39 ja 47


*Jonathan Swiftin Gulliverin matkat kaukaisiin maihin ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1726, ja sitä pidetään yhtenä englantilaisen kirjallisuushistorian merkittävistä teoksista. Kirja on neljään osaan jaettu satiirimainen tarina Gulliver-nimisen merimiehen seikkailuista hänen haaksirikkouduttuaan oudoille maille. Matkoillaan Gulliver törmää niin kääpiöihmisiin Lilliputin saarella kuin jättiläisiinkin.


Swiftin teos mielletään usein satukirjaksi, mutta se oli omana aikanaan ennen kaikkea hallitsijoita ja poliitikkoja vastaan suunnattu satiiri. Gulliverin matkat sisältää myös useita synkkiä kohtauksia, joilla Swift otti kantaa ihmisyyden varjopuoliin.*E-kirja pitää sisällään kaksi Gulliverin matkojen neljästä osasta. Matkat lilliputtien maahan sekä jättiläisten joukkoon. Tyyliltään nämä kaksi ovat melko erilaisia. Lilliputtien maan seikkailu on vakavamielisempi kuin jättien. Se oli ainakin minulle hidaslukuisempi ja ehkä jopa hivenen tylsä. Jättien maassa vauhti on toista ja tapahtumat hupaisia. Kirjailija on selvästi päässyt vauhtiin. Kaiken kaikkiaan mukava pieni välipala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti