perjantai 27. lokakuuta 2017

Fred Hoyle: Musta pilvi

Alkuteos: The Black Cloud (1957)
Suomentaja: Mirja Tolsa
Ilmestymisaika: 1985 (ko.painos)
Sivumäärä: 348
Kustantaja: Karisto
ISBN: 951-23-2197-1
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 41. Kirjan lukemista olen suunnitellut pidempään (2: 41/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 11, 12, 15, 17, 23, 34 ja 47

*Musta pilvi on tieteisromaanien suuria klassikoita: vaikuttava tulevaisuudennäkymä orwellilaisessa hengessä, loistava jännitysromaani ja pureva yhteiskuntasatiiri.

Musta pilvi on huikea tarina suunnattomasta kaasupallosta, joka lähestyessään aurinkokuntaa avaruudesta uhkaa pimittää auringon ja saattaa maapallon lopullisen tuhon partaalle.

Kaikki alkoi eräänä tammikuun iltana, jolloin norjalainen tähtitieteilijä teleskooppeineen näki merkillisen mustan täplän Orionin tähtikuvion suunnalla…

Englantilainen Fred Hoyle (s. 1915) on maailman kuulu tähtitieteilijä, joka loistavan tiedemiesuransa ohella tunnetaan merkittävänä tieteisromaanin kehittäjänä.*Tämä klassikko on aikamoista tykitystä niin scifin kuin politikoinninkin osalta. Se kuvaa menneisyyteen sijoittuvan kertomuksen kautta tapahtumia, joiden aikana Maa oli melkoisessa kiipelissä. Kummallinen pilvi ilmestyi avaruudesta ja sai aikaan tiedemiesten ja poliitikkojen kesken melkoisen “selkkauksen”. Kirjan todellisuus, aika jolloin tuo mennyttä kuvaava tapahtuma saapuu lukijalleen on vuosi 2022. Melkoisen lähellä siis ollaan.

Vaikuttavaa ja asiapitoista tekstiä. Tätä kertomusta on hankala pitää vain fiktiona. Lähinnä ehkä siksi, että perustelut ja vakuuttelut on esitetty todella vakuuttavasti. Mikä ei ole ihmekään, kun otetaan huomioon se, että kirjoittaja on ihan oikea tiedemies. Tosin, siinä on kirjan suurin puute. Teksti on sen verran vakuuttavaa ja sen verran tiedemies-tyyliin kirjoitettu, että se vaatii lukijalta keskittymistä ja tarkkuutta. Osa kirjan henkilöhahmojen jutustelusta oli mennä täysin yli hilseen, mutta onneksi mukana on muutamia tavallisia ihmisiä, joille asiat pitää vääntää rautalangasta. Näin lukijakin pääsee useimmiten takaisin kärryille.

Ei mitään kevyttä luettavaa, mutta omaan maailmaamme sijoittuvan scifin ystäville tutustumisen arvoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti