tiistai 3. lokakuuta 2017

John Brosnan: Taivaan valtiaat

Alkuteos: The Sky Lords (1988)
Suomentaja: Jukka Sirola
Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)
Sivumäärä: 377
Kustantaja: Kirjayhtymä
ISBN: 951-26-3560-7
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Skylords -trilogia #1
Peukku: ^^b
Huom: Sarjan muita osia ei ole suomennettu
Lukuhaaste 2017: 14. Takakansitekstin perusteella valittu kirja (2: 31/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 12, 17, 20, 21, 23, 31, 34, 39, 44, 46 ja 47

*Sciense fiction -kirjallisuuden asiantuntijan ja kauhukerronnan taitajan Taivaan valtiaat -trilogian ensimmäinen osa. Huima visio tulevaisuudesta, jossa ihmiskunnan mahdollisuudet ovat käyneet pelottavan vähiin.

Maapallolla on käyty biologinen sota, jonka seurauksena lähes koko pallo on muuttunut elinkelvottomaksi tuhoalueeksi. Erilaiset mutanttihirviöt mellastavat ja hajallaan olevat ihmisyhteisöt yrittävät selvitä.

Taivaalla partioi valtavia ilma-aluksia, taivaanvaltiaita. Alusten isännät verottavat maan asukkaita raskaasti ja kovalla kouralla saadakseen ravintoa. Tähän kyllästyneenä urhea naissoturi Jan Dorvin ryhtyy johtamaan naisyhteisönsä Minervan kapinaa taivaanvaltiaita vastaan.

Kapina kukistetaan ja Jan hilataan ilma-alukseen kohti kohtaloa, joka on kuolemaakin kamalampi - aluksen miesorjien seksuaalisen nälän tyydyttäjäksi.

Mutta minervalaisella on keinonsa selvitä tukalastakin tilanteesta…

Mielikuvituksen kaikki rajat ylittävä seikkailu voi alkaa.*Varoituksen sananen. Takakansi antaa tästä kirjasta varsin erilaisen kuvan, kuin mitä kirja todella pitää sisällään. Ensinnäkään Jan ei johda kapinaa, hän vain osallistuu siihen ja joutuu sitten todelliseen pulaan tekemisiensä ja saamansa tehtävän takia.

Heti perään toinen varoituksen sana. Vain trilogian ensimmäinen osa on suomennettu. Eikä kahden muun löytäminen suomalaisesta kirjastosta osoittautunut helpoksi tehtäväksi. Itse turvauduin Amazoniin, sillä kaikeksi onneksi kaikista kirjoista löytyy englanninkieliset e-kirjat. Harmillista, että uusintapainokset ovat tässä kohtaa jääneet uupumaan…

Janin tarina on nimittäin todella mukaansatempaava ja vauhdikas. Se vilisee jännittäviä tapahtumia, kiintoisia henkilöitä ja mitä uskomattominta ajatusta siitä, mihin ihmiskunta voi olla menossa. Se sotkee tulevaisuuden visioihin nykypäivän politiikkaa, kulttuureita ja ihanteita luoden uskottavan kuvan tulevaisuudesta. Maailmasta, jollaisessa ainakaan minä en haluaisi elää.

Jan joutuu myös toteamaan sen, miten maailma on muuttunut ja näkemään, mitä kaikkea ihmiset ovat valmiita tekemään selviytyäkseen. Hän saa apuja, mutta myös vihollisia. Nuoresta ja varsin sinisilmäisestä naisesta alkaa vähitellen kasvamaan ihminen, joka haluaa pelastaa maailman. Mutta kuinka ja miten se tapahtuu? Vai jääkö se vain yritykseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti