torstai 4. tammikuuta 2018

Paul Auster: Aaveita

Alkuteos: Ghosts (1986)
Suomentaja: Jukka Jääskeläinen
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 86
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-5895-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: New York -trilogia #2
Peukku: q^^
Huom: samoissa kansissa koko New York -trilogia
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1

*Paul Auster (s.1947) asuu New Yorkin Brooklynissa kirjailijavaimonsa Siri Hustvedtin kanssa. Auster opiskeli Columbian yliopistossa ja asui sen jälkeen neljä vuotta Ranskassa. 1980-luvun puolivälissä julkaistu New York -trilogia nosti Austerin kirjalliseen kuuluisuuteen. Hän on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista nykykirjailijoista.

New York, rikos, kirjallisuus ja nykyihmisen identtiteetti-kriisi - nämä yhdistävät ylistetyn trilogian kolme romaania toisiinsa.

Aaveita
Blue-niminen yksityisetsivä saa toimeksiannon mieheltä nimeltä White. Tehtävänä on varjostaa Black-nimistä henkilöä…*Tässä pienessä romaanissa on huvittavinta se, että lähes kaikki mainittavat hahmot on nimetty jonkin värin mukaan. Löytyvät White, Black ja Blue, kuin myös Green, Grey ja Redman. Kenties havaittavissa kirjailijassa pientä viehtymystä asiaan?

Kertomus on kuvaus siitä, kuinka Blue suorittaessaan saamaansa tehtävää joutuu eroon omasta elämästään. Hän keskittyy niin käsillä olevaan juttuun, että alkaa jo vähitellen kuin elämään toisen elämää siihen varsinaisesti kuitenkaan kuulumatta. Blue alkaa tarkkailun ja varjostamisen lomassa olemaan miltei enemmän Black kuin oma itsensä. Kuinka tunnollinen voi yksityisetsivä oikeastaan olla? Onko mahdollista todella kadottaa itsensä juttuun?

Tässä Austerin teksti on puhuttelevaa ja se nappaa mukaansa. Kerronta on suoraa, muttei missään mielessä helppolukuista. Tätä tekstiä pitää lukea hitaammin ja välillä palata takaisin, jotta siitä saisi enemmän irti. Siltikään en usko, että kaikki aukeaa ensimmäisellä tai edes toisella lukukerralla. Auster tuntuu tarjoavan haastetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti