maanantai 8. tammikuuta 2018

Paul Auster: Lukittu huone

Alkuteos: The Locked Room (1986)
Suomentajat: Jukka Jääskeläinen & Jukka Sirola
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 125
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-5895-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: New York -trilogia #3
Peukku: ^^b
Huom: samoissa kansissa koko New York -trilogia
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4

*Paul Auster (s.1947) asuu New Yorkin Brooklynissa kirjailijavaimonsa Siri Hustvedtin kanssa. Auster opiskeli Columbian yliopistossa ja asui sen jälkeen neljä vuotta Ranskassa. 1980-luvun puolivälissä julkaistu New York -trilogia nosti Austerin kirjalliseen kuuluisuuteen. Hän on yksi Yhdysvaltain arvostetuimmista nykykirjailijoista.

New York, rikos, kirjallisuus ja nykyihmisen identtiteetti-kriisi - nämä yhdistävät ylistetyn trilogian kolme romaania toisiinsa.

Lukittu huone
Kirjailija saa haltuunsa kadonneen ystävänsä kirjallisen jäämistön ja huomaa pian elävänsä tämän elämää, saavansa osansa tämän maineesta, tuloista ja jopa perheonnesta.*Trilogian viimeinen kirja on ehkä kaikkein selkein ja ymmärrettävin. Helppo sekään ei missään tapauksessa ole. Siinä tietyllä tapaa nimettömäksi ja kasvottomaksi jäävä kertoja kertoo oman tarinansa. Kuinka ja miten hän miltei kadotti itsensä koettaessaan selvitellä asioita. Kuinka hän ikään kuin huomaamatta lipui kiinni toisen elämään ja oli vähällä kadottaa itsensä ja oman minuutensa. Hänen tapauksensa on ehkä ymmärrettävin näiden kirjojen päähenkilöiden tapauksista. Sen sijaan en oikein kunnolla saa kiinni hänen ystävänsä, kadonneen ja kuolleena pidetyn Fanshawen motiiveista.

Hienoa kieltä ja kauniita lauseita. Sekä paljon ajateltavaa. Kokonaisuutena trilogia on vaikuttava ja haastava. Sen pienoisromaanit ovat erilaisia, vaikka pyörivätkin samojen aiheiden ympärillä. Austeria ovat monet kehuneet, mutta pohdin, ovatko kaikki hänen teoksensa lukijalle yhtä haasteellisia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti