maanantai 22. tammikuuta 2018

William Shakespeare: Loppiaisaatto eli Miten mielitte

Alkuteos: Twelfth Night (1600-1601)
Suomentaja: Paavo Cajander
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 63
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-564-3
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Huom: Saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6 ja 11
Hyllynlämmittäjä: 5

*Komedia Rosalindin ja Orlandon välisestä rakkaudesta pohjaa Thomas Lodgen romanssiin. Laulujen täyttämä lyyrinen näytelmä on filmatisoitu tasaisin väliajoin ja ollut pitkään erityisesti ulkoilmateatterien suosiossa. Paavo Cajanderin suomennos.*

Nopealukuinen ja sinällään menettelevä komedia. Ainahan sitä saadaan hupia ihmisistä, jotka esiintyvät jonain muuna kuin mitä ovat.

Nuori Viola luulee veljensä hukkuneen aaltoihin ja esiintyy miehenä tarkkaillakseen ihailemaansa Orsinoa, jonka puolisoksi mielisi. Orsino kuitenkin näkee vain Olivian, isänsä ja veljensä menettäneen neidon, joka taas ei Orsinosta juuri välitä. Sen sijaan Olivia mieltyy valeasuiseen Violaan, jota Orsino käyttää puhemiehenään. Jotta kaikki menisi vielä enemmän sekaisin, on Violan veli Sebastian kuitenkin selvinnyt aalloista, mutta luulee sisarensa hukkuneen. Häntä auttaa Antonio, merirosvo, joka saa itsensä pulaan avuliaisuuttaan, sillä hän on huonoissa väleissä Orsinon kanssa.

Tähän soppaan kun vielä heitetään joukko palvelijoita ja Olivian sukulaisia ja muita kosijoita omine kujeineen, niin komedia on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti