sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Mark Haddon: Yöllisen koiran merkillinen tapaus

Alkuteos: The curious incident of the dog in the night-time (2003)
Suomentaja: Terhi Leskinen
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä: 272
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-18577-2
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 19, 24, 32, 34, 40, 42 ja 47
Lukulistalta: 48


*Kun maailmaa katsoo Christopherin silmin, ei mikään näytä samalta kuin ennen. Hän tietää kaikki maailman valtiot ja pääkaupungit ja osaa luetella alkuluvut lukuun 7057 asti. Mutta jos joku koskettaa, hän käpertyy kerälle ja huutaa.


Kun naapurin koira eräänä aamuna makaa pihalla kuolleena, Christopher päättää Sherlock Holmes esikuvanaan selvittää tapauksen. Siitäkin huolimatta, että isän mielestä ajatus on Erittäin Huono.*



Christopher on ihastuttava tuttavuus. Hän on vilpitön ja rehellinen, avoin ja samalla kuitenkin omaan maailmaansa sulkeutunut. Hän todella näkee maailman toisella lailla kuin useimmat. Eikä se ole ollenkaan huonompi tapa katsella maailmaa.


Kirja on kerrottu Christopherin muistelmina. Hän kirjoittaa kirjaa naapurin koiran Wellingtonin kuolemasta ja tulee samalla selvittäneeksi muutaman muunkin mysteerin. Salapoliisitutkimusten sivussa hän myös valottaa erilaista elämäänsä meille “taviksille”, avaa aivan uudenlaisen tavan ymmärtää maailmaa. Hän myös opettaa ja valistaa lukijaa monesta hyödyllisestä asiasta, joten tätä kirjaa lukiessa myös oppii uusia asioita.


Suoraviivainen ja toteava kerronta osuu ja uppoaa. Minuun se puri tehokkaasti. Juoni on hyvin rakennettu ja vaikka joissain paikoissa voi ajatella, ettei kirjassa juuri mitään tapahdu, tapahtuu siinä silti koko ajan valtavasti. Asiat vain pitää opetella näkemään ja käsittämään erilailla kuin mihin normaalisti on totuttu.


Loistava. Erilainen. Kiinnostava. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti