keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Katkenneita lankoja : tarinoita loppuunpalamisesta

 

Alkuteos: Katkenneita lankoja : tarinoita loppuunpalamisesta (2020)

Toimittaja: Anssi Vieruaho & Karoliina Korhonen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 128

Kustantaja: Atena

ISBN: 9789523007468

Muoto: Sid.

Peukku: q^^

*Katkenneita lankoja kokoaa yhteen työuupumuksen kokemuksia yhdeksän sarjakuvataiteilijan tarinoissa. Sarjakuvat perustuvat sekä omakohtaisiin että kerättyihin kokemuksiin työuupumuksesta.

Albumin ovat toimittaneet Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen, ja sen tuotosta lahjoitetaan 75 prosenttia mielenterveystyöhön.*






Ahdistava. Sitä tämä sarjakuva oli minulle. Osa lyhyistä sarjakuvista oli kauniita, samaistuttavia vaiheasta aiheestaan huolimatta. Osa taas yksinkertaisesti rumankauniita ja ahdistavia. Tuskaisia. Jokainen ilmentää omalla tavallaan loppuunpalamista. Jokainenhan kokee sen erilailla. Jokaiselle se on erilainen. 

En suosittele ja suosittelen. Tässä on jokaiselle jotain ymmärrettävää. Ja pelättävää.

Susanna Maria M.: Heart in the Box

 

Alkuteos: Heart in the Box (2018)

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Sivumäärä: 70

Kustantaja: tuntematon

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Heart in the Box #1

Peukku: q^^

*One day, aliens came to Earth with their planet. Now we follow Jennifer who is studying in the New World. But her teacher has a secret…*









Nuoren sarjakuvataiteilijan unelma. Oma albumi.

Yksinkertainen, nopeasti etenevä ja alkuasetelmaltaan kiintoisa. Mikä on tämä loitsu, josta sarjakuva on saanut nimensäkin? Miten se vaikuttaa Jenniferin elämään? Mitä kaikkea paljastuukaan salaisuuksien takana?

Simppeli ja herttainen.

Fabien Nury & Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa : suuri gangsterisota. [Osa 1] : Herra Josephin valtakunta

 

Alkuteos: Il était une fois en France: L’empire de monsieur Joseph (2007)

Kääntäjä: Markku Salo

Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)

Sivumäärä: 56

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512086511

Muoto: Sid.

Sarjamerkintä: Olipa kerran Ranskassa : Suuri gangsterisota #1

Peukku: q^^

*Orpo. Pakolainen. Romukauppias. Miljonääri. Rikollinen. Sankari.

Joseph Joanovici oli kaikkea sitä ja paljon enemmän.

Tämä on hänen tarinansa…*







Tämä tarina alkaa alusta ja lopusta. Se näyttää lähtötilanteen ja sen, mihin jotenkin päädytään. Ja vasta sitten se alkaa kertomaan itse itseään. Kertomuksessa vaihdellaan vuosia, välillä ollaan lähempänä loppua, välillä alkua. Tämä ensimmäinen osa kertoo nuorista, jotka selviytyivät ja aloittivat oman elämän. Ja kuinka siihen elämään alkoi vähitellen tulla mukaan lisää ja lisää ongelmia... 

Henkilöhahmot jäävät melko etäisiksi, mutta tarinan historiallinen puoli kiinnostaa. Ehkä hahmotkin tulevat tutummiksi kun sarjaa lukee eteenpäin.

tiistai 30. maaliskuuta 2021

Stephen King: Creepshow

 

Alkuteos: Creepshow (1982)

Kääntäjä: Jukka Heiskanen

Kuvittaja: Berni Wrightson

Teksti: Stephen King

Ilmestymisaika: 1992 (ko.painos)

Sivumäärä: 64

Kustantaja: Book Studio

ISBN: 9516114717

Muoto: Nid.

Peukku: q^^










Viiden lyhyen kauhutarinan kokonaisuus, joka pohjautuu Kingin kirjoittamaan episodielokuvaan. Tarinat ovat melko erilaisia eivätkä liity toisiinsa oikeastaan muuten kuin kertojana toimivan “kalmon” kautta. Tämän kalmon tarkoitus on johdattaa lukijat (lapset) aina seuraavaan tarinaan ja lopettaa edellinen pienellä koonnilla. Tarinoista löytyy isänpäivän juhlintaa, meteoriitteja, vuorovesiä, ötököitä kuin myös salaperäinen arkku. Sanoisin, että melko kingmäisiä tarinoita, jotka eivät kyllä ihan hirveästi pelottaneet… Kuvitus on minun mielestäni melko vanhahtava ja ehkä aavistuksen kankea. Creepillä tuntuu aina olevan sama ilme.

Franquin: Mustat hatut

 

Alkuteos: Les chapeaux noirs (1950)

Kääntäjä: Vesa Nykänen

Ilmestymisaika: 1996 (ko.painos)

Sivumäärä: 47

Kustantaja: Semic

ISBN: 9518765065

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Pikon ja Fantasion seikkailuja #23

Peukku: q^^

*Käsissäsi on palanen sarjakuvan historiaa; tämä albumi sisältää nimittäin kaksi André Franquinin varhaisimpiin kuuluvaa Piko ja Fantasio -seikkailua 1940-luvun lopulta. Aluksi parivaljakko virittäytyy villin lännen tunnelmiin, toisessa kertomuksessa he yrittävät pysyä ovelien salakuljettajien vauhdissa. Jo näissä varhaistöissään Franquin paljastaa kyntensä liikkuvien ja humorististen sarjakuvien tekijänä. Albumi sisältää myös sivukaupalla tietoa Pikon ja Fantasion historiasta ja tekijöistä 30-luvulta nykypäivään.*





Nämä kaksi lyhyehköä seikkailua ovat sinällään mukavaa luettavaa. Ensimmäisessä eletään villin lännen seikkailua ja toisessa tutkitaan salakuljettajia. Vauhtia piisaa ja juonet toimivat. Mukavia ja viihdyttäviä tarinoita. Kuvitus on vanhahtava, mutta siitä huolimatta eloisa.

Peter David: Musta torni. 2: Pitkä kotimatka

 

Alkuteos: Stephen King’s Dark Tower: The Long Road Home (2008)

Kääntäjä: Kari Salminen

Kuvittaja: Jae Lee & Richard Isanove

Teksti: Peter David & Robin Furth

Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)

Sivumäärä: 160

Kustantaja: Egmont

ISBN: 9789524698863

Muoto: Sid.

Sarjamerkintä: Musta torni #2

Peukku: q^^

*Revolverimies syntyy julmaan maailmaa, joka on täynnä salaisuuksia ja väkivaltaa

Susan Delgado on kuollut. Clay Reynolds ja Suurten Ruumisarkkumetsästäjien rippeet jahtaavat sankareita. Ka-tet hajoaa, kun pahuus lähestyy. Kotimatkasta tulee pitkä.

Roland on ansassa Maerlynin Greipin aavemaailmassa, ja sen pimeät voimat nakertavat hänen sieluaan. Vain ka-tetin urheus voi auttaa hänet pois Hambrysta, takaisin kotiin. Mutta samaan aikaan jokin ikiaikainen, vieras voima virkoaa Doganissa, ja kun itse Purppurakuningas uhkaa Rolandia, saattaa hyvinkin olla, että revolverimiehen pitkä kotimatka johtaa vain kuolemaan.

Pitkä kotimatka yhdistää aiemmasta Musta torni -sarjakuvasta tutun tekijöiden ka-tetin. Kirjoittajat Peter David ja Robin Furth jatkavat jännittävän lyyristä kertomustaan, kun taas taiteilijat Jae Lee sekä Richard Isanove herättävät Stephen Kingin luoman Keski-Maailman eloon rikkaalla kuvituksellaan. Tätä tarinaa Rolandin alkuvaiheista ei ole aiemmin kerrottu missään muodossa.*



Tämän albumin sisältöä on turha etsiä Musta torni -kirjoista. Nämä sivut pitävät sisällään tarinan nuorten revolverimiesten paluumatkasta kotiin. Ne ovat sekavahko kuvaus pakomatkasta ja houreunesta. Samalla kun Roland on “unimaailmassa”, jonne Maerlynin Greippi on hänet vanginnut, kamppailevat Alain ja Bert todellisessa maailmassa pitääkseen koko kolmikon hengissä ja saadakseen heidät kotiin. Maailmalla vain on monia keinoja yrittää ottaa nuoret hengiltä.

Kertomus hyppii toden ja unen välillä. Siitä, kummassa maailmassa ollaan, pysyy onneksi helposti perillä. Vaikka idea tuntuu kiinnostavalta, ei se oikein jaksa innostaa. Toivottavasti sarjan seuraava osa on mielenkiintoisempi.

maanantai 29. maaliskuuta 2021

Hugh Howey: Hiekka

 

Alkuteos: Sand (2014)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 228

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520115043

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2021: 9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella (21/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 8, 11, 29 ja 37

*Howey luo uuden maailman huippumenestyneen Siilon saagan jälkeen.

Maailma on hautautunut hiekkaan ja dyynien päällä nuori Palmer haaveilee urasta hiekkasukeltajana, kuten isäkin aikanaan. Kaksitoista vuotta sitten isä lähti sukellukselle, eikä koskaan palannut. Palmer ja hänen sisaruksensa joutuvat kohtaamaan yksin maailman, joka kulkee kohti katoamista.

Hiekka on Siilon saagan kirjoittajan uusi dystopia maailmasta, jossa toivo on hautautunut hiekan alle. Tuuli siirtää dyynejä jatkuvasti, eikä koskaan tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu.*



Howey osaa punoa tarinan. Hiekka on melkoinen pakkaus. Se kertoo maailmasta, jota peittävät loputtoman tuntuiset dyynit, jotka ovat haudanneet alleen kaupunkeja ja niiden mukana aarteita. Näitä aarteita koettavat etsiä hiekkasukeltajat, jotka riskeeraavat henkensä sukeltaessaan hiekkasukelluspukujensa avulla syvälle hiekan murskaavaan puristukseen… Tässä maailmassa elää perhe, jonka maailma on rikkonut. Isä on kadonnut Ei-kenenkään-maan taakse, äiti löytänyt keinon selvitä päivästä toiseen bordellissa, sisko seikkailee bandiittien matkassa ja kolme veljestä yrittävät pärjätä miten kuten. Nyt heidän maailmansa on kuitenkin muuttumassa. Kuten kaikkien muidenkin.

Kirja kertoo perheen menneisyydestä ja nykyisyydestä. Se piirtää esiin mahdollisen tulevaisuuden. Mutta selviääkö perhe sinne asti vai koituuko jatkuvasti liikkuva hiekka heidän tuhokseen?

Kirjan kerronta on tenhoava. Teksti soljuu eteenpäin ja tapahtumat varisevat niskaan hyvää tahtia. Kirja on täynnä kiintoisia henkilöhahmoja ja perheenjäsenten väliset suhteet ovat todella herkullisia! Lisäksi maailma on mielenkiintoinen. Siitä oppii koko ajan lisää ja se kiehtoo enemmän ja enemmän. Sinne haluaa upota. Sitä toivoo, että joku sukeltaisi aina vain syvemmälle ja syvemmälle hiekkaan. Ja löytäisi jotain upeaa. Sitä toivoisi jatkoa.

Upea tarina. Upea kirja. Suosittelen scifin ystäville. Uskoisin, että voisi napata myös vähemmän scifiä lukeneille, sillä oikeastaan maailma ei ole niin kovin kaukana omastamme ja ne erot ovat helposti omaksuttavissa. Iso plussa myös kymmenistä eri sanoista, joita voi käyttää puhuessaan hiekasta ja sen olomuodoista.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Reijo Mäki: Vares ja kaidan tien kulkijat

 

Alkuteos: Vares ja kaidan tien kulkijat (1992)

Lukija: Ville Tiihonen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 10h 11min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511349426

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Vares #7

Peukku: q^^

*Kirkkoherra Hukkanen löytää nuoren naisen ruumiin vanhan hautausmaan laidalta, ja Vares päätyy syrjäiseen Kahdenvirranmaan kylään selvittämään murhaa. Syvästi uskovaisen kylän vanhat noitavainot tuntuvat astuneen 1600-luvulta nykypäivään. Yksityisetsivä saa huomata, että omalaatuisessa yhteisössä tapahtuu paljon muutakin outoa. Se ei kuitenkaan yllätä, että Vares on jälleen naisten huomion kohteena. Ja hengenvaarassa.*



Varekselle tyypillinen meno jatkuu. Työn ohella hän ehtii nauttimaan kesän antimista. Niin niistä kosteammista kuin lihallisemmistakin. Pienessä paikkakunnassa hän joutuu myös ihmisten silmätikuksi ja monenlaisten epäilysten kohteeksi. Varsinkin kun hän avaa suurta suutaan hieman väärissä paikoissa… Nyt Vares myös huijailee ihmisiä avoimemmin kuin aikaisemmissa kirjoissa.

Tämän tapauksen juuret vievät kauemmaksi menneisyyteen kuin mitä Vares on osannut kuvitella tai aavistaa. Eikä etsivämme aivan onnistu yhdistämään lankoja riittävän nopeasti. Lisäksi pienet naishuolet astuvat hänen tielleen… Uudet tuttavuudet eivät aina ole hyväksi. Vai ovatko?

Kokonaisuutena vauhdikas ja toimiva. Perinteistä Varesta. Tiihonen lukee tasaisesti ja sinällään kuunneltavasti. Hänellä on mukavan rouhea ääni.

lauantai 27. maaliskuuta 2021

Ben Aaronovitch & Andrew Cartmel: Rivers of London : Body work

 

Alkuteos: Rivers of London : Body work (2016)

Kuvittaja: Lee Sullivan

Teksti: Ben Aaronovitch & Andrew Cartmel

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 128

Kustantaja: Titan Comics

ISBN: 9781782761877

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Rivers of London #1

Peukku: ^^b

*Body Work is the latest adventure of London cop, Peter Grant, star of the million-selling cult smash series of novels by Ben Aaronovitch.

Grant is part of a very special London police unit. Full-time cop and part-time wizard, he works on rather unusual crimes - those that involve magic and the general weirdness that permeates London’s dark underbelly.

His latest case begins with a perfectly innocent car on a homicidal killing spree - without a driver. But then, before you know it, there’s a Bosnian refugee, the Most Haunted Car in England, a bunch of teenagers… (viivakoodi peitti loput)*



Lontoossa tavallisten poliisien joukossa työskentelee oma “erikoisyksikkönsä”, josta liikkuu monia huhuja. Nuori Peter on sen tuorein jäsen ja joutuu näin ollen tekemään melkoisesti enemmän jalkatyötä kuin pomonsa. Tässä ensimmäisessä seikkailussa hän jäljittää kummallisesti käyttäytyviä autoja. Taustalta paljastuu paljon kaunaa ja vanhaa pahuutta, sekä myös muistoja… Kuinka hyvin yhteistyö “tavallisen” poliisin kanssa sujuu?

Jännittävä ja omalla tavallaan viihdyttävän koukuttava. Mukava yhdistelmä yliluonnollista ja realistista poliisityötä. Jatkoon.

Bill Willingham: Fables. Vol. 2: Animal farm

 

Alkuteos: Fables. Vol. 2: animal farm (2003)

Kuvittaja: Mark Buckingham

Teksti: Bill Willingham

Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)

Sivumäärä: 111

Kustantaja: DC Comics

ISBN: 9781401200770

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Fables #2

Peukku: ^^b

Huom: julkaistu alun perin Fables-sarjakuvalehden numeroissa #6-10

*Fables of the world, UNITE!

Ever since they were driven from their homelands by the Adversary, the non-human Fables have been living on the Farm - a vast property in upstate New York that keeps them hidden from the prying eyes of the mundane world. But now, after hundreds of years of isolation, the Farm is seething with revolution, fanned by the inflammatory rhetoric of Goldilocks and the Three Little Pigs. And when Snow White and her sister Rose Red stumble upon their plan to liberate the Homelands, the commissairs of the Farm are ready to silence them - by any means necessary!

Collecting the second story arc of creators and writer Bill Willingham’s acclaimed series FABLES, ANIMAL FARM features the stunning artwork of penciller Mark Buckingham and inker Steve Leialoha, and includes a special sketchbook section of preliminary artwork from Willingham, Buckingham, and cover artist James Jean.*



Rose Red ja Jack suorittavat yhdyskuntapalvelua. Jack siivoten, Rose Red taas pääsee sisarensa avuksi Farmille, jossa “ei ihmismäiset” satuolennot elävät. Farmilla asiat kuitenkin mutkistuvat äkkiä… Meno on kuin suoraan Orwellin Eläinten vallankumouksesta, mikä tekee tilanteesta varsin kiperän ja jännittävän. Vallankumous on edessä! Kuinka sisarukset onnistuvat luovimaan näissä kiperissä tilanteissa? Etenkin kun kaksikon välejä hiertää vielä heidän oma riitaisa menneisyytensä.

Juonessa on hienosti hyödynnetty klassikkoteosta ja se on jännittävä. Ja myös yllättävä. Omat silmäni ainakin olivat pudota päästä parissakin kohdassa. Onneksi tällä kertaa lukijaa ei sentään jätetty roikkumaan tyhjän päälle ja odottamaan seuraavaa osaa, vaan tilanteet saatiin eräänlaisiin loppuihin. Kerrassaan toimivaa.

Kuvitus on hyvää jälkeä, jota katselee mielellään. Yhdistelmä on hyvä.

Maggie Stiefvater: Swamp thing : twin branches

 

Alkuteos: Swamp thing : twin branches (2020)

Kuvittaja: Morgan Beem

Teksti: Maggie Stiefvater

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 199

Kustantaja: DC Comics

ISBN: 9781401293239

Muoto: Nid.

Peukku: ^^b

Huom: perustuu Len Weinin ja Bernie Wrightsonin luomiin hahmoihin

*Twins Alec and Walker Holland have a reputation around town. One is quiet and the other is the life of any party, but they are inseparable. For their last summer before college, the two leave the city to live with their rural cousins, where they find that the swamp holds far darker depths than they could have imagined.

While Walker carves their names into the new social scene, Alec recedes into a summer-school laboratory, because he brought something from home on their trip - it’s an experiment that will soon consume him. This season, both brothers must confront truths, ancient and familial, and as their lives diverge, tensions increase and dormant memories claw tho the surface.

From #1 New York Times bestselling author Maggie Stiefvater (the Raven Cycle series) and artist Morgan Beem comes a story of shadows, both literal and imagined - and those that take form and haunt us.*



Tämä sarjakuva iski ja kovasti. Olen itse kaksonen, en kuitenkaan identtinen. Silti pystyin samaistumaan todella veljesten elämään. Minun ja kaksoseni kohdalla ero ei ole yhtä selvä kuin Alecin ja Walkerin, mutta yhtäläisyyksiä on havaittavissa ja melkoisesti. Ehkä nyt tavallaan myös ymmärrän häntä paremmin…

Sarjakuvan hahmot ovat persoonallisia ja raikkaita. He ovat omia tyyppejään ja jakavat nuorten arjen ja murheet. Heissä näkyy ympäristön vaikutus. Ja he selvästi haluavat elää omaa elämäänsä, olla itsensä.

Juoni toimii. Veljekset heitetään kauas tutuista ympyröistä, mikä voi olla heille myös hyvä asia. He saavat kokeilla siipiään ja etsiä itseään. Samalla he pääsevät kokeilemaan erilaisia asioita. Ja joutuvat näkemään myös oman yhteytensä uudessa valossa.

Mielikuvitusta on käytetty hyvin, sillä Alecin tekemät kokeet ovat melkoista tiede sepustusta. Se ei haittaa, sillä tarinaa on helppo lähestyä vaikkei aivan kaikkea ymmärtäisikään. Tarina aukeaa sopivasti.

Kuvitus on toiminnallinen ja värikäs. Se on elävää ja mukavaa katseltavaa. Realistisuutta on sopivasti, mielikuvitusta ja outouksia unohtamatta. Tykkäsin.

perjantai 26. maaliskuuta 2021

Erin Hunter: Soturikissat: Ennustusten alku #1: Villiin luontoon

 

Alkuteos: Warriors: The Prophecies Begin: Into the Wild (2003)

Kääntäjä: Vesa-Matti Paija

Lukija: Usva Kärnä

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 7h 52min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510449196

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Soturikissat, Ennustusten alku #1

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 27. Kirjan päähenkilö on eläin (20/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 7, 8, 12, 14, 16, 25, 29, 32, 33, 34, 37 ja 50 

*”Vain tuli voi pelastaa klaanimme.”

Sukupolvien ajan neljä villikissojen klaania - Myrskyklaani, Jokiklaani, Tuliklaani ja Varjoklaani - on jakanut metsän soturiesi-isiensä säätämien lakien mukaan. Muiden klaanien reviirejä uhkaava Varjoklaani kuitenkin voimistuu päivä päivältä, ja Myrskyklaanin kissat ovat vakavassa vaarassa. Uljaita sotureita kuolee, ja jotkut varsin salaperäisellä tavalla.

Keskelle näitä tapahtumia ilmestyy tavallinen kotikissa nimeltä Ruska - joka saattaa osoittautua Myrskyklaanin kaikkein urheimmaksi soturiksi.*




Ymmärrän, miksi Soturikissoista on tullut ilmiö. Kirja, juoni ja kissahahmot toimivat. Tapahtumia on paljon ja kaikki tapahtuu melko nopeasti. Tylsistymään ei ehdi. Kissat ovat persoonallisia ja heitä on moneen makuun - jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Kirjat on kirjoitettu hyvin ja kerronta nappaa mukaansa. Jännitys säilyy hyvin yllä ja kissojen maailmasta ja historiasta kerrotaan sopivasti. Kiinnostus herää ja lukija haluaa oppia lisää, tietää lisää, päästä osaksi maailmaa. 

Pakko sanoa, että itse miltei hengästyin kuunnellessani. Kaikkea oli niin paljon. Ja itse huonon nimimuistin omaavana henkilönä olin välillä totaalisen pihalla kissojen nimistä ja siitä, kuka oikein on kukin. Samalla kisulla kun saattoi kirjan aikana olla kolmekin nimeä! Ruska, Tulitassu ja Tulisydän. Kaiken huipuksi osa nimistä muistutti kovasti toisiaan (Harmaatassu, Korppitassu, Tomutassu jne.) ja sitten kissoja vain oli niin paljon… Osa vain mainittiin, osa piipahti hetken ja osa jäi pidemmäksi aikaa. Tähän maailmaan saa kyllä itsensä uppoamaan ja pahasti jos vain haluaa.

Eläinten ystäville, vauhdista pitäville. Kaikkein herkimmille en suosittele, sillä kissat tappelevat melkoisesti ja karvat pöllyävät. Paikoitellen kirjassa on myös vakavampia aiheita, eikä aina kissojenkaan yhdeksän elämää riitä...

torstai 25. maaliskuuta 2021

Antti Tuuri: Pitelemättömät

 

Alkuteos: Pitelemättömät (2015)

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 103

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511292289

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Antti Tuuri yllättää nyky-Italiaan sijoittuvalla tarinalla, jonka käänteitä johtaa - poissa ollessaankin - pitelemätön mies. Suomalaisaviopari on vuokrannut Rooman läheltä keskiaikaisesta kaupungista asunnon vuodeksi kirjallisia töitä varten. Pariskunnan työrauha vuokrahuvilalla häiriintyy, kun tuttu naistaiteilija ystävättärineen tunkee väkisin vierailulle. He haluavat välillä pois Villa Lantesta ja Rooman melusta. Pian käy ilmi, että todellisuudessa naiset pakoilevat Järvikannasta, pitelemätöntä miestä, jonka seurassa joutuu aina hankaluuksiin. Järvikannaksen ex-vaimoina naiset tietävät tämän liiankin hyvin. Pian se selviää myös muille, ja tapahtumat saavat odottamattomia käänteitä.*





Kirjan henkilöhahmot tuntuvat jäävät etäisiksi samoin kuin henkilöhahmojen väliset suhteet. Jotain “vispilänkauppaa” on ollut tai ainakin siihen vihjataan ja nyt sitten pidetään pientä tarkkailua pystyssä. Kukaan hahmoista ei kerää sympatiaa eikä oikeastaan ala kiinnostamaan enempää. Lukija heitetään jokseenkin keskelle tapahtumia, eikä ihan kaikkia asioita avata heti tai ollenkaan.

Kirjan tapahtuma-aika vaihtelee. Välillä ollaan nykyhetkessä, jossa kyräily jatkuu ja odotellaan pitelemättömän miehen seuraavia toimia. Välillä muistellaan menneitä kohtaamisia ja tapahtumia pitelemättömän miehen elämän varrelta. Ja välillä luetaan sähköpostia pitelemättömän miehen tekemisistä. Vähitellen rakentuu kokonaisuus, jossa pitelemätön mies ei todellakaan ole sankari tai järin mukava persoona…

Tuurin tyyli kirjoittaa on nopealukuinen ja jokseenkin kansankielinen. Se ei leiki liikaa korulauseilla vaan on välillä jopa hyvin lähellä puhekielisyyttä. Luettavuudesta plussa, vaikka omaan makuuni se ei aivan ollutkaan. Kokonaisuutena Pitelemättömät on kirja, joka ei valitettavasti ainakaan minua houkuta lukemaan enempää Tuurin kirjoja.

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Éric Stalner: The Route 66 list. Episode 3, Kansas

 

Alkuteos: La liste 66. Épisode 3, Kansas (2008)

Kääntäjä: Mark Bence

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 48

Kustantaja: Cinebook

ISBN: 9781849184533

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: The Route 66 list #3

Peukku: ^^b

*America in the 1060s…

John F. Kennedy and Marilyn Monroe are American icons, but the tension between the Eastern and Western Blocks is at its peak in the murky world of the Cold War.

Alex, an American citizen, seems far removed from it all, but he is in possession of a list that endangers his own life as well his son’s. A list of names that has become a major headache for the FBI and KGB…*





Alexin ja Robin pakomatka jatkuu ja sen vauhti kiihtyy kiihtymistään. Klovni ja FBI ovat heidän kannoillaan, mutta näillä kummallakin on myös omat ongelmansa. Klovnin hieman yksinkertaisemmat, mutta FBI:n isommat. Heillä kun mitä ilmeisimmin on myyrä talossa! Äkkiä agentit eivät uskalla luottaa enää edes toisiinsa.

Taistelu listan herruudesta jatkuu. Kuka on vetämässä pisimmän kortin tässä kilvassa, jossa ystävä voi olla vihollinen ja lähimmäisistä paljastuu uusia puolia.

Kuvitus toimii ja on mukavaa katseltavaa. Vanha Amerikka tuntuu heräävän henkiin.