maanantai 15. maaliskuuta 2021

J. R. R. Tolkien: Maamies ja lohikäärme

 

Alkuteos: Farmer Giles of Ham (1949)

Toimittaja: Christina Scull & Wayne G. Hammond

Kääntäjä: Jaakko Kankaanpää & Panu Pekkanen

Kuvittaja: Pauline Baynes

Teksti: J. R. R. Tolkien

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 111

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510456378

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 42. Satukirja (18/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 2, 12, 16, 20 ja 29

*Tolkienin hilpeä satu uutena, upeana laitoksena

J. R. R. Tolkienin omille lapsilleen 1920-luvulla kertoma mainio keskiaikaan sijoittuva tarina Maamies ja lohikäärme julkaistaan laajennettuna laitoksena, joka sisältää muun muassa Tolkienin sadulle luonnosteleman jatko-osan.

Maamies ja lohikäärme kertoo maajussi Gilesista, joka tulee puolivahingossa säikyttäneksi tiehensä tiluksilleen eksyneen likinäköisen jättiläisen. Gilesin maine kiirii, ja pian hän huomaa joutuneensa lohikäärmejahtiin…

Laajennettuun laitokseen sisältyy lopullisen tarinan lisäksi Tolkienin lapsilleen kertoma alkuperäisversio, jatko-osan luonnos ja Tolkien tutkijoiden Christina Scullin ja Wayne Hammondin kommentaari sadun kirjallisista ja historiallisista viittauksista. Teoksessa on Pauline Baynesin kuvitus kaksivärisenä muutamin lisäpiirroksin.

Oxfordin yliopiston professori, filologi John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) tunnetaan nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isänä.

Pauline Baynes (1922-2008) oli Tolkienin suosikkikuvittaja, joka on kuvittanut useita hänen teoksistaan sekä myös C. S. Lewisin Narnia-sarjaa.*



Kokoelma on hyvä. Oli kiinnostavaa ensin lukea muokattu versio ja sen perään alkuperäinen käsikirjoitus. Teksteistä huomaa hyvin, miten “lopullinen” versio on selvästi suunnattu enemmän aikuisille kuin lapsille. Tai ainakaan kohderyhmä ei enää ole niin selvästi lapsissa, vaan ehkä enemmänkin ylimalkaisesti kaikille.

Tolkienin kerronnan tyyli on verkkaista ja rauhallista. Se sopii hyvin satuihin ja tarinoihin. Kertomus on sen verran lyhyt, että sen lukaisee helposti yhdellä tai kahdella istumalla. Siinä on mukavasti huumoria ja erikoisia henkilöhahmoja. Kokonaisuutena mukava pieni satu/tarina.

Mukana oleva kuvitus toimii ja elävöittää kivasti tarinaa.

Kirjan loppuun on koottu huomautuksia. En ole varma pidänkö ratkaisusta vai en. Toisaalta on kiva kun viitteet ja huomautukset eivät sotke itse tarinan lukemista, mutta kun saman tarinan on lukenut kahdesti eri versioina, niin näihin viitteisiin/huomautuksiin ei oikein enää tahtonut jaksaa perehtyä. Se on harmi, sillä siellä on paljon mielenkiintoista lisätietoa tarinasta.

Tolkien fanit varmasti pitävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti