perjantai 5. maaliskuuta 2021

Jeff VanderMeer: Hyväksyntä

 

Alkuteos: Acceptance (2014)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 226

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520113124

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Eteläraja-trilogia #3

Peukku: q^^

*Kansainvälisen läpimurtotrilogian huikea päätösosa.

Ylistetystä Eteläraja-trilogiasta tuli ilmiö heti julkaisunsa jälkeen vuonna 2014. Kauhua paranoiatrilleriä ja tieteiskirjallisuutta sekoittava kokonaisuus vie lukijansa aivan uudenlaisiin maisemiin, jotka ovat kuitenkin oudolla tavalla tuttuja. Näissä kirjoissa Lost kohtaa Lovecraftin ja le Carrén. Hyväksyntä on trilogian järisyttävä päätösosa, jossa Alue X:n mysteeri paljastuu.*






Ei. En valitettavasti päässyt sisään Etelärajan maailmaan tässäkään kirjassa. Kirja oli ehkä teknisesti mielenkiintoisin koko trilogiasta, sillä se vaihtelee kerronnan tyylejä sen mukaan, kuka on “äänessä”. Tapahtumia, sekä menneitä että nykyisiä, seurataan aikaisemmista kirjoista tuttujen Haamulinnun ja Controllin sekä myös majakanvartija Saulin että entisen Johtajan kautta. Näistä vuorottelevista pätkistä avautuu vähitellen maailma, jossa jotain Etelärajan tapauksesta paljastuu, mutta aivan yhtä paljon tuntuu jäävän pimentoon.

Kirjan lukemista ja tapahtumien seuraamista saattaa hankaloittaa kirjailijan edelleen suosima varsin pitkien ja monipolvisten virkkeiden laita. Minun itseni ainakin piti välillä lueskella joitain kohtia uudestaan jotta pysyin kärryillä. Pitkät virkkeet eivät ainakaan helpota asiaa, kun aihe on näin salaperäinen ja mystinen.

Vaikka kirja polveilee ja vihjailee, pidin siitä silti trilogian kirjoista eniten. Varsinkin Saulin pätkät ovat kiintoisaa luettavaa, sillä ne ovat ajalta ennen Tapahtumaa, jonka seurauksena Eteläraja syntyi. Myös Johtajan osat avaavat koko tutkimuskeskuksen historiaa. Haamulintu ja Control taas pitävät lukijan kiinni nykyisissä tapahtumissa. Jotka tuntuvat yhä jäävän suurimmaksi osaksi auki.

Mielikuvituksellinen. Erikoinen. Omalla tavallaan koukuttava. Ei missään tapauksessa helppo trilogia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti