lauantai 20. maaliskuuta 2021

John Douglas & Mark Olshaker: Mindhunter, osa 1. FBI ja sarjamurhaajan mieli

 

Alkuteos: Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit (1995)

Kääntäjä: Jussi Korhonen

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 8h 41min

Kustantaja: Aula & Co

ISBN: 9789523640474

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Mindhunter #1

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa (19/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 5, 8, 26, 29 ja 37

Huom: suomennos jaettu kahteen osaan

*Tervetuloa sarjamurhaajan pään sisään!

Mindhunter vie lukijan hyytävän yksityiskohtaiselle matkalle kaikkein pahamaineisimpien ja haastavimpien sarjamurhatutkimusten kulisseihin.

FBI:n erikoisagentti ja sarjamurhaajien profiloija John Douglas jahtasi uransa aikana kaikkien aikojen sadistisimpia ja raaimpia rikollisia: Atlantan lapsimurhaajaa, Seattlen Green River -murhaajaa sekä Robert Hansenia, joka sieppasi ja metsästi prostituoituja Alaskan metsissä. Hän kehitti sarjamurhaajien jaottelun erilaisiin psykologisiin profiileihin ja loi kuvaukset tekijöiden toimintatavoista rikospaikkatutkimuksen ja sarjamurhaajien haastattelujen perusteella.

Eläytymällä uhrin ja tappajien mielenliikkeisiin Douglas pystyi ennustamaan murhaajien suunnitelmia. Saamme kiittää monien järkyttävien rikosten ratkaisemisesta Douglasin työtä - työtä joka miltei vei häneltä hengen.

Mindhunter on yhdistelmä sarjamurhien tutkimuksen historiaa sekä profiloinnin kehittäjän John Douglasin muistelmia. Kirjan pohjalta on luotu yksi Netflixin tämän hetken suosituimmista sarjoista. Kirja julkaistaan suomeksi kahdessa osassa.*




Kirjan aihe on mielenkiintoinen ja sen kerronta on elävää, elämänmakuista. Tapahtumat etenevät suhteellisessa järjestyksessä ja matkan varrella tulee esille monia tapauksia. Osa tietysti tutumpia kuin toiset. Douglas kuvaa hyvin omaa matkaansa kohti profiloinnin huippua, sitä matkaa joka hänen oli kuljettava. Tietyllä tapaa hän kuitenkin pysyy melko yleisellä tasolla, mikä on täysin ymmärrettävää. Ainakin tässä ensimmäisessä osassa jäin kaipaamaan jotain vielä yksityiskohtaisempaa ja synkempää.

Pitkänen lukee hyvin ja vakuuttavasti. Häntä on mukava kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti