lauantai 27. marraskuuta 2021

Martta Kaukonen: Terapiassa

 

Alkuteos: Terapiassa (2021)

Lukija: Anna Saksman, Satu Paavola, Ilkka Villi & Martti Ranin

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 9h 13min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510458938

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Koukuttava psykologinen trilleri Gillian Flynnin hengessä.

20-vuotias Ira on sarjamurhaaja. Syyt siihen ovat hänen menneisyydessään, lapsuudessa, joka julmasti riistettiin häneltä. Ei ollut sattumaa, että hänen vanhempansa antoivat  hänelle nimen, joka tarkoittaa latinaksi vihaa.

Clarissa on keski-ikäinen psykoterapeutti, alansa huippu Suomessa. Hän on kaikille tv:stä ja naistenlehdistä tuttu, onnekkaimmille jopa hänen tyylikkäältä vastaanotoltaan. Kun Ira ryhtyy Clarissan potilaaksi, alkaa kissa ja hiiri -leikki, jonka sääntöjä ei kumpikaan tunnista. Sellainen ei juuri koskaan pääty hyvin.

Martta Kaukonen (s. 1976) on helsinkiläinen elokuvakriitikko. Terapiassa on hänen esikoisromaaninsa, joka on kuin verestä muodostunut Rorschach-läiskä.*



Neljä ihmistä on äänessä tässä tarinassa. Jokaisella heistä on oma lukijansa. Idea on toimiva ja omalla tavallaan pidän kunkin lukijan tyylistä herättää henkilönsä eloon.

Ira on tyttö, jolla on melkoinen menneisyys. Ja hän on päättänyt ottaa härkää sarvista kuten sanotaan. Mutta kannattaako Iraan luottaa? Tätä joutuu pohtimaan Clarissa, nainen, jonka Ira on valinnut terapeutikseen saadakseen hyödynnettyä “vapaudut vankilasta korttia.” Mutta tyylikkäällä Clarissallakin on omat salaisuutensa, joihin pääsee perehtymään toimittaja Arto. Tämä freelancer potee kuitenkin oman elämänsä tragedioita niin puiston penkillä kuin lasillisenkin ääressä. Kaikkea tarkkailee sivusta Clarissan aviomies Pekka, joka löytää Iran Clarissalle antamat piirrustukset.

Kertojan vaihdokset toimivat hyvin. Tunnelma on jännittävä ja kiinnostava. Tarina yllättää ja omalla tavallaan koukuttaa. Olkoonkin, että pari isoa salaisuutta on melko helppo arvata todella, todella paljon etukäteen. Tai sitten minulla vain oli todella hyvä tuuri.

Kokonaisuutena Kaukosen esikoisromaani on mukava ja positiivinen yllätys. Kiva ja piristävä, jos ilmaisu sallitaan tässä yhteydessä. Toivottavasti hän kirjoittaa lisää yhtä hyviä teoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti