Alkuteos: La Tentation de Saint Antoine (1874)
Ilmestymisaika: 1970 (ko.painos)
Sivumäärä: 233
Kustantaja: Weilin + Göös
ISBN: 9513501957
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
*Gustave Flaubert (1821-1880) tunnetaan meillä lähinnä Rouva Bovaryn, Sydämen oppivuosien ja Kolmen kertomuksen tekijänä. Lisäksi häneltä on aikoinaan suomennettu Salammbo, Hamilcarin Karthakoon sijoittuva romaani. Flaubert on ranskalaisen naturalismin edelläkävijä. Hän oli verrattoman tunnollinen työntekijä, ja tutkijan tunnollisuuteen hänessä yhtyi mielikuvituksen liikkuvuus ja herkkyys. Niin hyvin kuin Flaubert kuvasikin omaa aikaansa, hän viihtyi parhaiten historiasta otettujen aiheiden parissa.
Pyhän Antoniuksen kiusaus oli hänen rakkain ja samalla työläin luomuksensa. Siinä kuvataan kuuluisan egyptiläisen erakkomunkin kamppailua monia lihan ja hengen kiusauksia vastaan, joita hän yöllisissä näyissään ja hallusinaatioissaan kohtaa. Antoniuksen vaellus harhasta harhaan, hänen ilonsa, murheensa ja koettelemuksensa ovat paljossa sukua Flaubertin omille kirjailijan kokemuksille. Tähän moniulotteiseen, epäsovinnaiseen ja omalaatuisimpaan teokseensa Flaubert on sisällyttänyt myös oman aikan…[viivakoodi peittää loput].*
Kirjan rakenne on minusta outo. Se on jaettu pienempiin kokonaisuuksiin, joissa kussakin yksi suurempi “kiusaus” vallitsee. Tekstissä tapahtumat ja puheet on erotettu fontin vaihdoksilla. Enemmän tämä muistuttaakin minusta näytelmän käsikirjoitusta kuin varsinaista romaania.
Pienemmällä fontilla on romaanimaisesti kerrottu mitä on tapahtumassa. Kun joku alkaa puhumaan, on mainittu hänen nimensä isolla ja sitten perään isolla se, mitä tämä sanoo. Minulle tämä tyyli oli hankala sisäistää.
Entä sitten tarina. Kiusaukset vaeltavat esiin ja koettelevat miestä, jonka onnistuu tavalla tai toisella selviytyä. Mutta jotenkin “epäuskottavasti”. Asiat pomppivat ja loikkivat ja joskus olin enemmän kuin vähän pihalla siitä, mitä milloinkin tapahtui. Ajatus lähti harhailemaan. Tunnustan, että jossain välissä aloin hieman loikkia kun mielenkiinto ei riittänyt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti