maanantai 9. toukokuuta 2022

Khaled Hosseini: Leijapoika

 

Alkuteos: The Kite Runner (2003)

Kääntäjä: Erkki Jukarainen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Sivumäärä: 282

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511440895

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-Idästä kotoisin oleva kirjailija (24/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 1, 5, 7, 8, 11, 17, 27, 29, 30, 32, 38, 43 ja 45

*Upea bestseller ystävyydestä, petoksesta ja sovituksesta myllerrysten Afganistanissa.

Amir, mahtimiehen poika, ja Hassan, köyhän palvelijan poika, ovat erottamattomat ystävykset leikkiessään Kabulin kujilla. Sitten leijanlennätyskilpailussa tapahtuu petos, joka erottaa pojat toisistaan. Vuosien jälkeen Yhdysvaltoihin paennut Amir palaa talibanien hallitsemaan Afganistaniin sovittamaan tekoaan.

Leijapoika on käännetty kymmenille kielille ja myynyt yli kahdeksan miljoonaa kappaletta.*






Leijapoika on teos, joka käynnistyy hitaasti. Siinä aikuisuuteen ehtinyt Amir kertoo ensin lapsuusvuosistaan Kabulissa. Ajasta, joka oli vielä onnellista omalla tavallaan. Hän kertoo hyvin elämästään ja ystävyydestään Hassaniin. Hän myös kuvaa hyvin tuntemuksiaan ja omia pelkojaan ja kateuttaan. Omaa syyllisyyttään. Sitten siirrytään Amirin nuoruuteen ja aikuisuuteen, hänen uuteen elämäänsä Amerikassa, jossa kuitenkin afkaanitausta määrittää paljon.

Minusta kirja oikeastaan alkaa vasta siinä vaiheessa kun puhelu menneisyydestä saavuttaa Amirin. Kun hänet kutsutaan kohtaamaan menneisyys ja hänelle tarjotaan mahdollisuus tehdä vielä jotain hyvää. Nyt Amirin kerrontaan tulee paljon enemmän tunnetta ja eloa. Hän kuvaa koskettavasti maata, joka on joutunut kärsimään aina vain enemmän ja enemmän. Maata, joka elää alituisessa pelossa.

Kirjan juonessa on monia ennalta-arvattavuuksia ja se on melko hidastempoinen. Samalla se kuvaa kiehtovasti elämää, kulttuuria ja toivoa. Se herättää henkiin monien ihmisten tarinan ja onnistuu tavoittamaan lukijan sydämen ja saa tämän toivomaan onnellista loppua.

Hieno ja vaikuttava teos. Edelleenkin pelottavan ajankohtainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti