tiistai 16. syyskuuta 2014

Anne Brontë: Agnes, kotiopettajatar

Alkuteos: Agnes Grey (1847)
Suomentaja: Kaarina Ruohtula
Ilmestymisaika: 1971 (ko.painos)
Sivumäärä: 293
Kustantaja: Arvi A. Karisto Oy
Muoto: Kirja

*Agnes Grey elää turvattua elämää viktoriaanisen ajan Englannissa, kunnes hänen isänsä menettää rahansa haaksirikon takia. Agnes päättää lähteä ansaitsemaan itse kotiopettajattarena.

Agnes kotiopettajatar on Anne Brontën esikoisteos, jossa hän kuvaa kokemuksiaan kotiopettajattarena kahdessa perheessä. Toisessa näistä ”kauhukakarat” aiheuttavat Agnekselle vaikeuksia, toisessa hän saavuttaa kauniin huikentelevan oppilaansa Rosalien kiintymyksen. Agneksen ja nuoren pastorin rakkaustarina on kirjailijan kuvitelma siitä, millaiseksi hän olisi toivonut oman romanssinsa kehittyvän.

Agnes kotiopettajatar on sekä romanttinen että realistinen teos. Ajan patinan alla siinä on runsaasti liittymäkohtia nykyaikaan. Näitä ovat vanhempien ja lasten väliset suhteet, kasvatusongelmat - vaottavana esimerkkinä se, mihin vapaa kasvatus saattaa johtaa – sekä pinnallisen loiston takaa ammottava tyhjyys.

Teos ei ole vain ”yksinkertainen ja vaatimaton kuin musliinipuku”, kuten eräs arvio siitä kuuluu, vaan Anne Brontën välittämä kuva arkielämän todellisuudesta viktoriaanisena aikana.*Kirja on melko ilmeetön verrattuna toisten Brontën-sisarusten teoksiin. Siinä on hyvin kuvattu elämää, yhteiskuntaluokallisia eroja ja ajatusmaailmojen ilmeikkyyttä. Kuitenkin henkilöhahmot jäävät melko etäisiksi ja suppeiksi, vähän vieraiksi. Heistä tuntuu puuttuvan henki ja intohimo. Teos on kuin päiväkirja, johon ei kuitenkaan olla uskallettu vuodattaa syvimpiä tuntoja. Aivan kuin kertoja arkailisi avata sisimpänsä lukijalle. Sanoisin kuitenkin, että mikäli haluaa alkaa tutustua Brontën-sisarusten kirjoihin, tässä on kirja josta on helppo aloittaa. Se on helppotajuisempi ja miellyttävä lukukokemus kaikesta huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti