keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Väinö Linna: Musta rakkaus

Alkuteos: 1948 (ilm.)
Ilmestymisaika: 1986 (ko.painos)
Sivumäärä: 177
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-02400-7
Muoto: Kirja

*Tiivistunnelmainen romaani nuoresta rakkaudesta ja tuhoon johtavasta mustasukkaisuudesta Amurissa, Tampereen tehdaskorttelissa. Nuoren Väinö Linnan toinen teos, jolla hän tuli jäädäkseen suomalaiseten mieliin vuonna 1948. Kolme kirjallista palkintoa, muun muassa arvostetun Kalevi Jäntin palkinnon voittanut romaani oli esikoisteoksen, Päämäärän, ohella osoitus siitä taiteellisesta luomisvoimasta, joka myöhemmin on vienyt Väinö Linnan sekä kotimaassa etä käännöksinä miljoonien ihmisten tietoisuuteen. Musta rakkaus oli myös Edvin Laineen ohjaaman suositun elokuvan pohjana. Tekijän uudistama laitos ilmestyi vuonna 1957, ja teos on käännetty ruotsiksi ja viroksi.*Todellakin tiivistunnelmainen ja intohimoinen teos. Kaikki tapahtuu salamavauhtia; niin nuorten rakkaus, kuin epäilysten ja mustasukkaisuuden herääminen ja lopullinen ratkaisu. Ihmiset ovat kiivaita ja tunteikkaita, juorut kulkevat ja vakuuttelut seuraavat toisiaan. Perinteikästä vanhaa suomalaista elämää, johon on laitettu reima annos dramatiikkaa.

Kielellisesti Linnan teos on rikas. Siinä viljellään kansanomaista puhetta, joka luo teokseen oman viehättävyytensä ja eloisuutensa. Olkoonkin, ettei tuo tampereen murre ole itselle niin kauhean tuttu taikka rakas. Se antaa kuitenkin kirjalle oman leimansa ja herättää hahmot eloon. Jotkut käytetyistä sananparsista ja ilmauksista kuitenkin ovat nykylukijalle ja vieläpä ei tamperelaiselle hivenen hankalia hahmottaa. Jonkin verran aika ja paikka sidonnaisuutta on siis havaittavissa.

Kiintoisa teos, jonka helposti lukaisee yhdessä illassa jos ei anna hahmojen tietyn yksinkertaisuuden häiritä liikaa. Tosin, näin lyhyessä kirjassa olisi hankala päästä hahmoihin sisälle ja pintaa syvemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti