torstai 18. syyskuuta 2014

H. P. Lovecraft: Vaaniva pelko ja muita kertomuksia

Alkuteokset: 1908-1933 (ilm.)
Suomentaja: Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 363
Kustantaja: Jalava
ISBN: 978-951-887-437-2
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: H. P. Lovecraftin kootut teokset III


*H. P. Lovecraft (1890-1937) oli kulttihahmo anglosaksisessa kauhukirjallisuudessa. Hänen novelliensa aihepiiri ulottuu haudanryöstäjistä kuolleiden henkiin herättäjiin ja ihmissyöjistä Uuden Englannin takametsissä muinaisiin hirviöihin Atlantiksen raunioissa valtameren pohjalla. Lovecraft loi Cthulhu-mytologian, johon useat myöhemmät kirjoittajat ovat kirjoittaneet jatkoa.

H. P. Lovecraftin koottujen teosten kolmas osa sisältää kokoelman Alkemisti kokonaisuudessaan, pienoisromaanin Hulluuden vuorilla, uudelleen suomennettuja novelleja Temppeli-kokoelmasta sekä kolme ennen suomentamatonta novellia.

Kokoelmassa on useita Lovecraftin tunnetuimpia novelleja, jotka kuuluvat hänen keskeiseen tuotantoonsa.*Ensimmäinen kosketukseni Lovecraftiin kirjallisena. Tähän asti olen katsonut vain muutamia hänen tuotantoonsa pohjautuvia elokuvia. Ja tietenkin kuullut juttuja hänestä ja hänen tuotannostaan.

Lovecraftin tyyli kirjoittaa ja edetä on hidas ja jokseenkin paatoksellinen. Hän käyttää paljon aikaa kuvailuun ja kerrontaan ja tapahtumat etenevät varsin verkkaisella tahdilla jopa siinä määrin, että itse meinasin pitkästyä. Tunnelmaa kehitetään pitkillä pohdinnoilla ja selityksillä ja lukija alkaa odottamaan. Ja saattaa pettyä. Monesti itse ainakin huomasin odottavani jotain todella kauheaa, mutta sitten kaikki tuntui supistuvan kokoon.

En sano, etteikö teksti olisi houkuttelevaa ja kutkuttelevaa, mutta jotenkin omalta kohdaltani se viimeinen silaus jäi uupumaan. Ehdottomasti mielenkiintoista luettavaa, mutta suosittelen kyllä lukemaan jotain toista kirjaa tämän rinnalla ja ottamaan novellin kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti