sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Agatha Christie: Syyttävä sormi

Alkuteos: The Moving Finger (1943)
Suomentaja: ?
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 248
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-36606-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Miss Marple -kirja
Peukku: ^^b
Huom: Jatkokertomuksena  1947-1950 ilmestyneen suomennoksen tarkastanut Eva Siikarla


*Lymstockin kylään leviää nimettömiä kirjeitä. Yksi toisensa jälkeen ovat kyläläiset vastaanottaneet näitä herjoja, kiihtyneet, kalvenneet, kätkeneet häpeillen kaappeihinsa tai heittäneet tuleen. Sitten tulee tietoon ensimmäinen itsemurha, ja toinenkin. Kuka on seuraava? Mutta neiti Marplen poskilla palavat punaiset täplät: tuntemattoman kirjoittelijan juonet tulevat kohtaamaan armottoman vastuksen.


Tämä sota-aikaan sijoittuva, vuonna 1943 ilmestynyt tarina on Agathan oma suosikki.*


Taattua Christietä. Hyvin kirjoitettu, ovela ja kekseliäs Miss Marple -kirja, jossa vanha neiti itse ehtii lähes vain pyörähtämään näyttämöllä. Tarina kun kerrotaan pääasiassa pikkuiseen kylään muuttaneen loukkaantuneen lentäjän näkökulmasta. Hän kertoo meille kyläläisistä ja kummista tapahtumista omaan rentoon tyyliinsä ja pudottelee huomaamattaan ratkaisun avaimet lukijalle. Miss Marple kutsutaan paikalle vasta lopussa solmimaan langat yhteen.


Olen aina ollut enemmän Poirot-fani, eikä tilanne ole vielä muuttunut vaikka pari Miss Marple -kirjaa olenkin nyt lukenut näin vanhempana. Kirjat ovat kyllä ehdottomasti parempia kuin niiden pohjalta tehty televisiosarja. Pitää jatkaa tutustumista Marpleen edelleen.

Perinteisen salapoliisikirjallisuuden ystäville ehdotonta luettavaa ja mainio ja pehmeä pudotus Miss Marplen maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti