keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kami Garcia & Margaret Stohl: Beautiful Creatures


Alkuteos: Beautiful Creatures (2009)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 563
Kustantaja: Penguin Books
ISBN: 978-0-141-34614-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä:  Caster Chronicless #1
Peukku: ^^b


*Is falling in love the beginning… or the end?


In Ethan Wate’s hometown there lies the darkest of secrets…


The is a girl.
Slowly, she pulled the hood from her head.
Green eyes, black hair. Lena Duchannes.


There is a curse.
On the Sixteenth Moon, the Sixteenth Year, the Book will take what it’s been promised.
And no one can stop it.


In the end, there is a grave.
Lena and Ethan become bound together by a deep, powerful love. But Lena is cursed and on her sixteenth birthday her fate will be decided.


Ethan never even saw it coming.*


Miksi kaiken yliluonnollisen ja mystisen pitää tapahtua aina jossain äärettömän pienessä kaupungissa, jossa kaikki (muka) tietävät toisistaan kaiken? Miksi tapahtumien pitää kulkea läpi koko lukion? No, olkoon.


Beautiful Creatures on miellyttävää luettavaa. Kieli on nappaavaa ja persoonissa on tunnetta. Murteet ja puhetyylit ovat ihastuttavia, joskin joissain kohdissa ymmärtäminen saattaa olla hankalahkoa. Onneksi näitä todella vanhahtavia tekstinpätkiä ei ole kauhean montaa ja niistäkin selviää kyllä. Garcia ja Stohl kirjoittavat vauhdikkaasti, eivätkä jää turhia märehtimään asioita. He toteavat asiat ja kiikuttavat tapahtumia eteenpäin. Mukavaa, kun asioita ei murehdita liikaa. Ehkä poika kertojana vaikuttaa asiaan?


Tietysti tarjolla on nuortenkirjallisuuden kliseitä. Kouluun saapuva mystinen tyttö, joka herättää pahennusta. Ilkeitä chearleadereita ja koris tähtiä näiden poikaystävinä. Pikkukaupungin juoruilu ja sisäänpäinkääntyneisyys… Tosi rakkaus ja tosi ystävyys… Ja se, kuinka kaikki tärkeät nuoret päähenkilöt nyt vain sattuvat olemaan yksinkertaisen upeita. Emmekä nyt saa unohtaa kateutta, joka tässä yltää miltei noitavainoksi asti.


Kirjassa on monia kiintoisia sivuhahmoja. Ethanin paras ystävä Link esimerkiksi. Emmekä saa unohtaa Ammaa, joka kutsuu esi-isiä avuksi. Vaikka Ethan ja Lena ovatkin sinällään mukiinmenevä pari seurattavaksi, ovat monet sivuhenkilöistä paljon kiintoisampia. He pitävät tarinaa yllä ja kuljettavat sitä eteenpäin. Osa hahmoista pääsee myös yllättämään. Olkoonkin, että osa yllätyksistä tuntuu vähän turhankin suunnitelluille odotettavissa olevaa jatkoa ajatellen… Ehkä heidän kohtalonsa on se, joka on jo ennalta määrätty.


Erityistä kiitosta annan ja hattua nostan sille, miten hyvin Castereiden (se on taidettu suomentaa Loihtijaksi) maailma on suunniteltu. Heillä on omat sääntönsä ja historiansa ja !!! oma kirjastonsa !!! Minusta on aivan ihanaa, miten tuo lumottu kirjasto liittyy tarinaan ja miten paljon kirjassa vilisee sitaatteja kuuluisuuksilta. Se tuo paljon lisää syvällisyyttä koko kirjaan ja moniin tilanteisiin.

Jos lukijaan ovat napanneet Nälkäpelit ja Twilight niin tässä on hyvää jatkoa sille. Olkoonkin, että Casterit nyt ehkä enemmän rinnastuvat Twilightiin. Omasta mielestäni tarina ja hahmot ovat mielenkiintoisempia kuin Bellan ja Edwardin tarina. Kirjassa on nimittäin niin paljon kaikkea muutakin kuin vain eeppinen rakkaustarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti