tiistai 22. joulukuuta 2015

Stephen King: Misery


Alkuteos: Misery (1987)
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Sivumäärä: 338
Kustantaja: Signet
ISBN: 0-451-16952-2
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b


*Paul Sheldon. He’s  a bestselling novelist who has finally met his biggest fan. Her name is Annie Wilkes and she is more than a rabid reader - she is Paul’s nurse, tending his shattered body after an automobile accident. But she is also his captor, keeping him prisoner in her isolated house.


Now Annie wants Paul to write his greatest work - just for her. She  has a lot of ways to spur him on. One is a needle. Another is an ax. And if they don’t work, she can get really nasty.*


Pitkästä aikaa Kingiä ja mikä parasta, ei autoja. Misery on todella paljon karmivampi tunnelmaltaan kuin muutamat viimeisimmät lukemani Kingin kirjat. Vai johtuukohan se kielestä? Englanniksi tämä nimittäin ainakin nappasi minut mukaansa ja vaikka tyylilleen uskollisesti osa asioista/ajatuksista on melko lennokkaita, kestää tekstissä hyvin mukana. Ei siis kannata antaa kielen pelottaa, vaikka lukeminen ehkä saattaakin olla hivenen hitaampaa. Mutta mihinkäs hyvän kirjan parista olisi kiire?


King on saanut kyllä vangittua mainiosti tämän parivaljakon kirjan sivuille. Paulia käy sääliksi ja Annie… Huh, nainen saa kylmät väreet kulkemaan ainakin minun selkäpiitäni pitkin. Pistää kyllä pohtimaan, että mistä moisia hulluja oikein löytyy.


Miseryssä tapahtumat etenevät alkuun vähän hissun kissun, mutta vauhti kyllä kiihtyy loppua kohden. Välillä selvitellään tapahtumia ja historiaa, jotta hahmoja ymmärretään paremmin. Ja väliin lukija pääsee nauttimaan myös syntymässä olevasta kirjasta. Nämä “lukunäytteet” ovat oikein hupaisia. Olkoonkin, että väliin vaihtuva fontti on jokseenkin vaikealukuista.

Nautittavaa, kutkuttavaa tunnelmaa tarjolla. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti