torstai 10. joulukuuta 2015

J. M. Barrie: Peter Pan

Alkuteos: Peter Pan and Wendy (1911)
Ilmestymisaika: 1993 (ko.painos)
Sivumäärä:176
Kustantaja: Wordsworth Editions Limited
ISBN: 1-85326-120-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Wordsworth Classics
Peukku: q^^
Huom: Ilmestynyt Peter Pan -nimisenä näytelmänä jo 1904


*The magical Peter Pan comes to the night nursery of the Darling children, Wendy, John and Michael. He teaches them to fly, then takes them through the sky to Never-Never Land, where they find Red Indians, wolves, Mermaids and… Pirates.


The leader of the pirates is the sinister Captain Hook. His hand was bitten off by a crocodile, who, as Captain Hook explains ‘liked me arm so much that he has followed me ever since, licking his lips for the rest of me’. After lots of adventures, the story reaches its exciting climax as Peter, Wendy and the children do battle with Captain Hook and his band.*


Miksei muka aikuinenkin voisi nauttia saduista? Itselle tarina on tuttu vain Disneyn piirretystä, joten oli jo korkea aika tutustua tarinaan kunnolla.


Peter Pan on satuna ihastuttava. Siinä on huumoria, seikkailua ja monia tilanteita jotka lapset ja lapsenmieliset ymmärtävät. Sitä ei missään nimessä ole tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Se on vain sinnepäin realistinen. Ovathan keijut, merenneidot, intiaanit ja piraatit merkittävässä osassa. Niin ja tietenkin Nana-koira lastenhoitajana.


Kirja on tarinaltaan varmaan kaikille melko tuttu. Sisarukset, joita Nana-koira vahtii, ovat nukkumassa kun Peter ja Helinä-keiju (Tinkerbell) tulevat käymään. Peter menettää varjonsa, jonka Leena (Wendy) sitten ompelee kiinni. Peter opettaa lapset lentämään ja vie heidät Mikä-Mikä-Maahan, jossa tapahtuu vaikka mitä.

Miellyttävä satu, josta aikuinenkin voi nauttia. Itse ainakin pidin, olkoonkin että Peter henkilönä onkin mitä raivostuttavin. Mutta jos hänen persoonaansa kestää, niin ehdottomasti lukemisen arvoinen teos. Eikä ainakaan tämä klassikkojen versio ollut edes kamalan vaikeaa englantia, joten sopii hyvin myös kielen harjoittamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti