lauantai 12. joulukuuta 2015

Michael Crichton: Aikamatka

Alkuteos: Timeline (1999)
Suomentaja: Kari Salminen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 592
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-16783-9
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b


*Opiskelijaryhmä tutkii keskiaikaisen linnoituksen raunioita Ranskassa. Heidän hämmästyksellään ei ole rajoja, kun he löytävät satoja vuosia vanhan pergamentin, jossa lukee heidän professorinsa käsialalla: “Auttakaa”.


Tutkimusta rahoittavan jättiyhtiön johtaja pyytää neljän opiskelijan ryhmää välittömästi yhtiön tutkimuslaitoksille Uuteen Meksikoon. Näyttää siltä, että professori on siirtynyt aikakoneella 1300-luvun Ranskaan, ritarien maailmaan. Opiskelijoiden tehtävänä on hakea hänet ehjänä takaisin.


Michael Crichton on onnistunut yhdistämään miekkojen kalskeen, kvanttifysiikan ja vankan historiantuntemuksen. Lopputuloksena on läkähdyttävä seikkailu, jota on mahdoton jättää kesken.*


Crichtonilla on taito punoa futuristisia(ko) asioita, faktoja ja historiaa jännittävällä tavalla yhteen. Tämä kirja mahdollistaa lukijan pääsyn nykyajasta keskiaikaan. Kiinnostavaksi ja mieleenpainuvaksi teoksen tekee se, että siinä on hyödynnetty uusia tietoja, jotka ovat muuttaneet käsitystämme keskiajasta. Kuin huomaamatta lukija saa siis itselleen uutta ja kenties todempaa tietoa noista kaukaisista ajoista.


Henkilöhahmoja tarinassa on melko monta. Heistä jokaisesta saa aika hyvän kuvan. Löytyy se perus nörtti, tyttö (joka tällä kertaa ei aina olekaan pulassa), professori, keskiaika fani ja nätti-poika. Myös oikeamieliset, mutta “pahiksen” alle joutuneet kätyrit ovat mukana tarinassa. Näihin hahmoihin tykästyy ja heidän parissaan viihtyy. Heidän valintansa ovat uskottavia ja toimintansa sopivaa. Hyvää hahmonkehitystä siis.


Tapahtumat lähtevät liikkeelle melko verkkaista tahtia. Lukijalle esitetään ensin ongelma, jota kohti lähdetään lipumaan ja etenemään vähitellen. Kirjassa ehditäänkin kulkea jo melkoinen tovi, ennen kuin tapahtumat varsinaisesti pyörähtävät liikkeelle. Sen jälkeen juna liikkuukin kiihtyvällä vauhdilla ja pysähtelemättä kohti loppua. Mikään tuosta ei kuitenkaan haittaa. Tarinan kehittelyä on upea seurata ja se pitää otteessaan alusta loppuun.

Tässä kiintoisa ja koukuttava kirja, jossa on lähes jokaiselle jotain. Jännitystä, vauhtia, romantiikkaa ja rutkasti seikkailua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti