perjantai 19. elokuuta 2016

R. A. Salvatore: Tähdetön yö

Alkuteos: Starless Night (1999)
Suomentaja: Johanna Vainikainen
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä: 364
Kustantaja: Jalava
ISBN: 951-887-158-2
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Drowin perintö #2 / Forgotten Realms -kirja
Peukku: ^^b
Huom: Lue Jäätuulen laakso -trilogian jälkeen
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 4, 5, 20, 44 ja 46


*Mithrilsalista minulle ei löydy vastauksia. Siellä vallitseva näennäinen rauha ja painostava hiljaisuus eivät paljasta mitään drow-heimolaisteni suunnitelmista. Ystävieni tähden minu on saatava nuo synkät aikeet selville. Pelkäämpä, että vaihtoehtoja ei ole: on vain yksi paikka, josta voin etsiä tietoa…


Uumenenala. Vaanivan pimeyden varjoton maailma, jonne Drizzt Do’Urden ei kaipaa takaisin. Jalon mustan haltian täytyy kuitenkin palata sinne, kohdata maahisystävänsä Blingdenstonen kaupungissa ja jatkaa sieltä Menzoberranzaniin, drowien kaupunkiin. Vain siten Drizzt voi ottaa selväää vaarasta, joka kenties kurkottaa tuosta mustasta paikasta uhaten hänen ystäviään Mithrilsalissa asti.


Hän löytää yllättäviä liittolaisia ja vihollisia, joiden luuli jo kuolleen. Hänen sapelinsa iskevät päin hirviöitä, joiden pahuus ei kestäisi auringonvaloa, ja hän joutuu ponnistamaan kaiken sisäisen voimansa hallitakseen tunteita, joita kauhistavan kotimaan näkeminen taas hänessä herättää. Eikä syyllisyys ystävän kuolemasta jätä Drizztiä rauhaan.*


Sarjan toinen osa jatkaa lähes suoraan tapahtumien ytimeen. Drizzt pääsee lähtemään matkaan kohti synkkää Menzoberranzania ja pian hänen ystävänsä alkavat kukin toimimaan mahdollisuuksiensa mukaan. Suurin osa kirjasta kuluu oikeastaan seuratessa  Drizztin matkaa syvyyksiin. Kirjan alku on hitaamman toiminnan aikaa, mutta kun tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin, ne tekevät sen todellisella jytinällä. Loppu onkin koottu melko tiiviiksi paketiksi, jossa ei paljoa turhia pohdiskella.


Tähdettömässä yössä tarinan keskiössä ovat Drizztin ja Catti’brien lisäksi myös Jarlaxle ja - yllätys, yllätys - eräs tuttu salamurhaaja, joiden seikkailuihin ja aivoituksiin lukija pääsee tutustumaan aikaisempaa paremmin. Itse ainakin olen tästä innoissani, sillä tämä kaksikko kuuluu yksiin suosikeistani koko sarjassa. Tähdetön yö avaa tuttujen hahmojen maailmaa ja syvyyttä paremmin kuin edelliset osat. Myös muita aikaisemmista kirjoista tuttuja hahmoja - niin vanhempia kuin uudempiakin - vilahtelee mukana. Tietysti luvassa on myös uusia tuttavuuksia, joista osasta varmasti kuulemme vielä osan jäädessä vain kerran vieraileviksi tähdiksi.

Vauhdikasta fantasiaa huimine miekka ja magia mittelöineen tarjolla, höystettynä hahmojen omien moraalikäsitysten pohdinnoilla. Periaatteessa Tähdettömään yöhön voi tarttua suorilta käsin, sillä menneitä tapahtumia kerrataan riittävästi. Näin tuntuu aina olevan Salvatoren kirjoissa. Luonnollisesti parhaiten Drizztin ja kumppaneiden maailmaan pääsee kuitenkin käsiksi tutustumalla sarjaan aivan alusta alkaen. Ja se kyllä kannattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti