maanantai 8. elokuuta 2016

Raymond Khoury: Pyhien jäljillä

Alkuteos: The Sanctuary (2007)
Suomentaja: Erkki Jukarainen
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 508
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-4154-7
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 25, 42 ja 44


*Napolissa 1749 Montferratin markiisi herää kutsumattomien vieraiden askeliin. Vieraat yrittävät suostutella markiisia miekoin ja pistoolein paljastamaan salaisuuden, jonka vuoksi ihmiset olisivat valmiita myymään sielunsa. Markiisin onnistuu paeta, eikä yöllisille vieraille jää käteen kuin medaljonki, joka esittää omaa häntäänsä syövää käärmettä.


Bagdadissa 2003 joukko sotilaita löytää rynnäkön päätteeksi salaisen laboratorion, jossa on käytetty koe-eläiminä ihmisiä lapsista vanhuksiin. Laboratorion “lääkäri”, hakim, ehtii paeta ja kadota Bagdadin yöhön. Laboratorion selleistä löytyy lukemattomia uhreja sekä seinään kaiverrettu käärme, joka nakertaa omaa häntäänsä.


Beirutissa 2006 arkeologi Evelyn Bishop tapaa vanhan ystävänsä ja saa käsiinsä polaroid-kuvan nahkakantisesta kirjasta, jonka kannessa on taas ouroboros, häntänsä syövä käärme. Saman päivä iltana hän tapaa tyttärensä Mian kansainvälisen hotellin aulabaarissa. Kun Evelyn lähtee baarista, hänen kantaansa kiinnittyy kylmäverinen mies. Mia haistaa tilanteessa vaaran, pinkaisee äitinsä perään ja tulee aavistamattaan vedetyksi mukaan taisteluun kadonneesta kirjasta, kuolemanvakavasta salaisuudesta ja omasta elämästään.


Ouroborosin taakse kätkeytynyt salaisuus avautuu vähitellen jo vuosisatoja kestäneen kissa ja hiiri -leikin jatkuessa. Se on salaisuus, jonka puolesta toiset ovat valmiita kuolemaan - toiset tappamaan.*

Tutustuin Khouryyn viimevuotisen haasteen ansiosta ja koska pidin hänen esikoisteoksestaan Viimeinen temppeliherra päätin koettaa hänen seuraavaa kirjaansa. Enkä joutunut pettymään.


Tällä kertaa kirjan tapahtumat sijoittuvat varsin levottomille alueille ja luvassa on paljon räiskintää, ammuskelua ja viittauksia sotaan ja jopa terrorismiin. Historiallinen salaisuus on piilotettu kirjaan, jonka kaikki haluavat itselleen erinäisistä syistä. Toiset haluavat varjella sitä henkensä kaupalla ja vuosisataisia perinteitä noudattaen, toiset taas valjastaa sen ansaitakseen rahaa.


Kirjan henkilöhahmot pitävät sisällään niin sankareita kuin konniakin, useampikin henkilöistä omaa salaisuuksia, joita ei aivan ole valmis toisille kertomaan. Mia on sankarittarena kohtalaisen raikas tapaus. Nainen, joka peloistaan huolimatta uskaltautuu vaaraan. Myös tärkeät mieshahmot ovat mielenkiintoisia tapauksia, eikä viritteillä ollut romantiikan poikanen pääse aivan puhkeamaan, mikä on minusta mainio asia. Liian pakotetut ihastukset on niin nähty.

Todellakin miltei elokuvamaisen vauhdikkaasti etenevää viihdettä, jossa on paljon uskottavuutta, mutta myös jotain uskomatonta. Ainakin itseäni alkoi kutkuttelemaan ajatus siitä, millainen maailma olisi, jos tämä salaisuus olisi todellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti