keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Anu Mannonen: Valkoinen sammakko

Alkuteos: Valkoinen sammakko : Essee japanilaisesta estetiikasta ja kulttuurista (2003)
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä:128
Kustantaja:Funi
ISBN: 952-91-6110-7
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 36. Kokoelma esseitä tai kolumneja (47/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: -

*Valkoinen sammakko pyrkii antamaan kokonaiskuvan perinteisestä japanilaisesta estetiikasta ja kulttuurista. Esteettinen on ollut ja on yhä erottamaton osa Japanin kulttuuria ja elämäntapaa, ja sitä ymmärtämällä oppii tuntemaan japanilaisten suhtautumista elämän eri ilmiöihin, kuten aikaan, tilaan, kieleen, ihmisiin ja luontoon.

Kirja keskittyy Heian-kaudesta (794-1185) Tokugawa-kauteen (1600-1868), mutta ulottuu myös esihistoriallisesta ajasta nykypäivään saakka. Teoksessa käsitellään myös japanilaisen kulttuurin itäaasialaisia juuria, erityisesti Kiinan merkittävää vaikutusta. Kirjan alateemana on terveyden suhde kulttuuriin, missä luonnolla on keskeinen sija.

Kirjoittaja Anu Mannonen (FM) on estetiikan ja japanologian opintojensa ohessa perehtynyt aiheeseen matkoillaan Japanissa sekä harrastustensa kautta.*Mannonen varoittaa kirjansa alussa siitä, että pientä tekstiä on luvassa ja paljon. Tällä hän viittaa alaviitteisiin, joita kirjassa todella on melkoisen paljon. Osa on vain lähdeviitteitä, osa taas avaa käsiteltävää asiaa enemmän ja yksityiskohtaisemmin. Jos siis haluaa vain perustiedot, kannattaa lukea vain ns. pääteksti. Aiheesta enemmän kiinnostuneen taas kannattaa lukea kaikki mahdollinen.

Vaikka teos on jo “iäkäs” on se minusta silti todella mielenkiintoinen ja myöskin ajankohtainen. Eihän historia varsinaisesti muutu kuin tulkinnoiltaan. Valkoinen sammakko on oikein oivallinen paketti japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneelle. Se pystyy vastaamaan niin pintapuolisesti aihetta tarkastelevan kuin vaativammankin lukijan tarpeisiin. Lisäksi teksti on hyvin kirjoitettua ja helppolukuista. Se on jäsennelty hyvin ja johdonmukaisesti. Kirjan voi mainiosti lukea alusta loppuun tai pätkän sieltä ja toisen täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti