Alkuteos: Nineteen Eighty-Four (1949)
Suomentaja: Raija Mattila
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 370
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-40447-8
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 38. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja (50/50)
*Totuusministeriön virkamies Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa. Mystinen Isoveli valvoo kaikkialla: joka huoneistossa teleruutu lähettää puolueen propagandaa ja tarkkailee kansalaisten liikkeitä ja ajatuksia. Puolue on luonut uuskielen, jonka tarkoituksena on tehdä puolueen vastustaminen eli ajatusrikos mahdottomaksi.
Winston Smith väärentää työkseen historiaa, mutta on samalla alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Seuraukset ovat kohtalokkaat.
George Orwellin (1903-1950) romaani julkaistiin kylmän sodan aattona 1949. Ilmestyessään se oli uhkakuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Nyt näemme, että monet sen esittämät ilmiöt ovat toteutuneet paitsi diktatuureissa myös länsimaisissa demokratioissa. Siksi Orwellin romaani on edelleen tarpeellinen varoitus poliittisen vallan vaaroista.*
Orwellin kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa esittelee meille Wistonin ja maailman, jossa hän elää. Se kuvailee hyvin ja mielenkiintoisesti maailmaa ja siinä elävien ihmisten oloja. Itselleni ainakin tuli jo tätä lukiessa melkoisen ahdistunut olo. Kuin minua olisi itseänikin tarkkailtu. Toisessa osassa Winston kohtaa Julian, johon rakastuu ja jonka kanssa hän yhdessä kapinoi yhteiskuntaa ja sen asettamia normeja vastaan. Kuten arvata saattaa, kaksikko kulkee yhdessä kohti loppua… Kolmas osa käsittelee sitä, mitä kaksikon ennalta arvattavan kiinnijäämisen jälkeen tapahtui. Tämä osa lienee kaikkein ahdistavin. Se nimittäin kuvaa sitä, mitä Puolue on valmis tekemään murtaakseen ihmisen ja “parantaakseen” hänet osaksi yhteiskuntaa. Viimeistään tässä vaiheessa alkaa lukijan sisällä kytemään inho ja tietyn tyyppinen pelko.
Vaikka kirjan aihe on ahdistava, on se koukuttavaa luettavaa. Itse nappauduin mukaan ja kirjaa oli välillä hankala laskea käsistä. Vaikka juoni on ennalta arvattava, on osa tapahtumista hyvinkin yllättäviä ja ihmeellisiä. Etenkin kun osa kirjan tapahtumista on sellaisia, että ne todella ovat osa nykypäivää. Onneksi edes huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Pelottavaa silti ajatella, että kohti noita maalattuja uhkakuvia ollaan menty ja että niistä osa on miltei arkipäiväistä nykyään…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti