sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Junichiro Tanizaki: Unien silta

Alkuteokset: Seven Japanese Tales (1963)
Suomentaja: Kai Kaila
Ilmestymisaika: 1986 (ko.painos)
Sivumäärä: 257
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-6582-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Keltainen kirjasto #56
Peukku: q^^
Huom: Novellit: 春琴抄 [Shunkinshō] = Shunkin (1933), 恐怖 [Kyōfu] = Kauhu (1913), 刺青 [Shisei] = Tatuoija (1910), 私 [Watakushi] = Varas (1921), 青い花 [Aoi hana] = Aguri (1922) ja 瘋癲老人日記 [Fūten Rōjin Nikki] = Sokean miehen kertomus (1961). Unien sillalle en löytänyt alkuperäistä julkaisuvuotta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 10, 20, 41,  44,

*Junichiro Tanizakin teoksissa japanilaiselle kirjallisuudelle ominainen niukkaeleisyys ja herkkyys esiintyvät täydellisimmillään. Hänen kertomuksensa muistuttavat japanilaista puutarhaa, jossa maisema on kuin taikurin keinoin sovitettu pienen pienelle alueelle, kokonaisuuden tai luonnollisuuden hiukkaakaan kärsimättä. Novelleissaan Tanizaki saattaa parillakymmenellä sivulla piirtää eheän ja vaikuttavan elämäntarinan, muutamalla säästeliäällä lauseella luoda tragedian.

Ensimmäinen novelli, Shunkin, kertoo ylpeän sokean taiteilijattaren ja häntä jumalattarena palvovan miehen tarinan. Kaunis ja musikaalisesti lahjakas kauppiaantytät Koto - myöhemmin tunnettu taiteilijanimellä Shunkin - on jo lapsena menettänyt näkönsä. Hänelle annetaan henkilökohtaiseksi palvelijaksi Sasuke-niminen köyhä poika, joka emäntäänsä jumaloiden alkaa tämän johdolla opiskella musiikkia. Kärsivällisenä hän kestää toisen kaikki oikut ja julmuuden, jonka sokeus ja kasvava taiteilijanmaine on kehittänyt suhteettomiin mittoihin. Aikanaan Shunkin synnyttää lapsen, mutta halveksivasti hän kieltää Sasuken osuuden asiaan. Shunkinin maine ja taivaallinen kauneus houkuttelee hänen luokseen oppilaita, joita hän kuitenkin kohtelee tavattoman julmasti. Kostoksi eräs näistä heittää maljallisen kiehuvaa vettä hänen kasvoilleen. Sasuke puhkaisee silmänsä ollakseen näkemättä emäntänsä turmeltuneita kasvoja ja saadakseen elää samassa pimeässä maailmassa ylpeän rakastettunsa kanssa.

Tatuoija on Japanin nykykirjallisuuden kuuluisimpia novelleja. Sadistisen tatuoijan on kokonaan vallannut intohimoinen halu tehdä valtava hämähäkkikuvio nuoren kauniin naisen selkään. Hän saakin uhrikseen lumoavan nuoren tytön, huumaa tämän ja työtä tehdessään hekumoi ajatellessaan tuskia, jotka odottaisivat tyttöä hänen herättyään. Mutta tämä nousee ja kääntyy hänen puoleensa voitonriemuisena, vaarallisena. Hämähäkki on valinnut ensimmäisen uhrinsa…

Laaja niminovelli Unien silta on kuvaus outoja polkuja etsivistä eroottisista tunteista, Sokean miehen kertomus kuvaa taisteluja ja rakkautta feodaaliajalla. Novellit ovat vuosilta 1910-59 ja kattavat siis Tanizakin koko luovan kauden.*



Kaikki kirjan novellit ovat omalla tavallaan poikkeuksellisia. Niiden aiheet vaihtelevat melkoisesti toisistaan ja silti ne kaikki onnistuvat olemaan jopa hätkähdyttäviä. Uskon, että kaikki näistä novelleista onnistuvat yllättämään normaalin länsimaisen lukijan, joka odottaa jotain peri japanilaista.

Novellien kirjoitustyyli ja sävy tuntuvat muuttuvan. Tämä on tietenkin ymmärrettävää kun ottaa huomioon aikavälin jolloin ne on kirjoitettu. Itse en tosin pysty sanomaan sitä, onko tyyli parantunut vai huonontunut. Sen verran erilaisia novellit ovat sekä aiheiltaan, henkilöhahmoiltaan kuin pituudeltaankin. Kaikissa niissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Unien silta on vaikuttava ja erilainen novellikokoelma, joka onnistuu yllättämään ja hämmentämään suoruudellaan ja aiheillaan. Kiintoisa kohde jos haluaa tutustua japanilaiseen kirjallisuuteen ja sen kautta myöskin kulttuuriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti