tiistai 15. marraskuuta 2016

Dmitri Gluhovski: Metro 2034

Alkuteos: Metro 2034 (2009)
Suomentaja: Anna Suhonen
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 367
Kustantaja: LIKE
ISBN: 978-952-01-0603-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Itsenäinen jatko kirjalle Metro 2033 (Metro #2)
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 4, 42 ja 44

*Ihmisen oli turha haaveillakaan revanssista.
Ydinsota on ohi. Ihminen on paennut radioaktiivista säteilyä ja sen synnyttämiä uusia organismeja syvälle maan alle, Moskovan kolkkoihin metrotunneleihin. Piinaavassa selviytymiskamppailussa ihmiskunnan suojeliaksi noussut eliittisotilas Hunter on kadonnut. Mitä Hunterille oikein tapahtui? Metro 2033:n hurja menestystarina saa jatkoa.*Metron tarina jatkuu. Tällä kertaa lukija pääsee seuraamaan maanalaisen maailman tapahtumia vanhan miehen, tarinankertoja Homeroksen kautta. Oman sanansa tapahtumiin antaa myös kovia kokenut nuorinainen, Šasa. Neitosen elämä on ollut kovaa jopa Metron mittapuulla, mutta siitä huolimatta hänellä on kyky nähdä maailmassa toivoa. Nämä kaksi päätyvät kumpikin erilaisista syistä seuraamaan Hunteria tämän matkalla kohti omaa kohtaloaan, joka näyttää varsin synkältä.

Kirja kertoo mitä Hunterille kävi, ja millainen on hänen nykyisyytensä. Se valottaa siis tapahtumia, jotka sattuivat samaan aikaan Metro 2032 kanssa, mutta myös jatkaa eteenpäin. Sivuilla seikkailee siis hieman samoja hahmoja kuin aikaisemmassa kirjassa. Ja mikä kiintoisinta, vaikka jälleen yksi metron synkistä tarinoista saadaan loppuun, jää tilanne auki mahdollisille jatkoille…

Tällä kertaa Metro ei aivan napannut minua mukaansa samallalailla kuin aikaisemmin. Kukaan hahmoista ei ollut yhtä kiintoisa ja monitahoinen kuin Artjom. Maailma on yhä upea ja mielenkiintoinen, mutta hahmot ehkä liian perinteisiä. Ja kaikkein mielenkiintoisimman, eli Hunterin, päähän lukijaa ei päästetä. Tekstistä myös tuntuu puuttuvan se kiihkeä intohimo, mikä pyörteili aikaisemmassa kirjassa. Näistäkin pikku puutteista huolimatta Metro 2033 on mielenkiintoinen ja erilainen maailmankuvaus tulevaisuuden maailmasta, jonka ei koskaan toivoisi toteutuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti