perjantai 4. marraskuuta 2016

Richard Havers & Richard Evans: Marilyn sanoin, kuvin ja sävelin

Alkuteos: Marilyn in Words, Pictures and Music (2010)
Suomentaja: Ari Ahola
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 192
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-8371-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: Kirjassa mukana CD
Lukuhaaste 2016: 22. Kirjassa mukana Marilyn Monroe (44/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin:2, 3, 5, 17, 23, 26, 29, 42 ja 44

*Marilyn Monroe tunsi aina elävänsä ulkopuolisena, ettei häntä koskaan oikein hyväksytty Hollywoodissa. Hän ei löytänyt etsimäänsä onnea miessuhteistaan, mutta ei toisaalta itsekään käyttäytynyt niin, että mies olisi voinut täydellisesti luottaa häneen. Hän oli luonnonlahjakkuus, joka pyrki jatkuvasti kehittymään urallaan.

Hänen verrattain nuorella iällä tapahtuneeseen kuolemaansa on liitetty lukemattomia salaliittoteorioita. Nämä teoriat ovat osaltaan estäneet ihmisiä muistamasta sitä, että hän oli lahjakas joskin hauras näyttelijä. Tämä on kertomus siitä, miten “köyhästä pienestä orpotytöstä” tuli koko maailman tuntema nainen, miten Norma Jeanesta tuli Marilyn Monroe.*Helppotajuiseen tyyliin kirjoitettu katsaus Marilynin elämään. Kirja valottaa hänen epävarmaa syntytaystaansa ja käy sen jälkeen vaihe vaiheelta - tai siis elokuva elokuvalta - läpi koko hänen uransa sen noususta ja loistosta äkilliseen loppuun. Jokaisesta elokuvasta on lyhyet tiedot, ja esitys, joten tuntemattomammastakin roolista saa ainakin jonkinlaisen kuvan. Mikä parasta, kirja ei jää speguloimaan Marilynin kuolemalla, vaan toteaa tiedossaolevan ja jättää asian siihen.

Luin viime vuonna isomman elämäkerran Marilynistä. Se oli melko raskasta tekstiä. Tämä oli huomattavasti miellyttävämpi tapaus. Mukavan selkeä ja helppotajuinen. Kuvat avartavat näkemystä ja itselleni monet niistä olivat uusia. CDllinen Marilynin lauluja oli myös oikein mukavaa kuunneltavaa. Jos Marilynin historia kiinnostaa, niin voin suositella lukemaan tämän kirjan. Siitä saa aika hyvä kuvan tästä tähtösestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti