maanantai 6. maaliskuuta 2017

Takashi Hiraide: Kissavieras

Alkuteos: 猫の客 [Neko no Kyaku] (2001)
Suomentaja: Raisa Porrasmaa
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 152
Kustantaja: S & S
ISBN: 978-951-52-3703-3
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 36. Muistelma tai elämäkerta (12/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 20, 23, 37, 40, 41 ja 47

*Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen kirjailijapariskunta. Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kaunis pieni kissa ja saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Arki muuttuu kummasti uuden tuttavuuden myötä. Kissa tuo siihen eloa ja keventää tunnelmaa, kun pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Kunnes tapahtuu jotain, joka muuttaa paljon.*



Teos on eräänlainen muistelma siitä, miten pieni ja siro Chibi-niminen kissa vaikutti olemuksellaan ja vierailuillaan kirjailijapariskunnan elämään. Mies muistelee tapahtumia Chibin ensimmäisestä ilmaantumisesta eteenpäin ja kertaa samalla tapahtumia, mitkä liittyivät toisiinsa tuona aikana, jonka pariskunta asui kissan omistajan naapurissa vuokralla.

Hiraiden käyttämä kieli on kaunista, kuvailevaa. Hän yksinkertaisesti toteaa asioita, esittää tapahtumat rehellisesti ja kiertelemättä. Hänen tekstissään on tunnistettavissa japanilaisten kaipaus yksinkertaiseen, mutta kauniiseen ilmaisuun. Teksti on herkkää ja koskettavaa. Siihen on helppo upota kokonaan.

Chibi-kissa on sympaattinen ja persoonallinen otus, jonka toilailuista ja menemisistä on miellyttävä lukea. Vauhdikkaan tarinan odottajat joutuvat pettymään, sillä kirja on kuvausta arkipäiväisestä elämästä havaintoineen ja huomioineen. Se on kertomus siitä, miten pieneen vieraaseen voi huomaamattaan kiintyä melkoisesti ja kuinka pienistä asioista rakentuu suurempi kokonaisuus, joka voi ylittää käsityskyvyn.

Kissavieras on herkkä ja yksinkertaisuudessaan koskettavan kaunis muisto, kunnianosoitus pienelle elämälle, joka toi valoa muille. Se on ihana ja ilmentää hyvin japanilaista elämäntapaa. Hyvä teos tutustua japanilaiseen kirjallisuuteen. Suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti