torstai 16. maaliskuuta 2017

Taru & Tarmo Väyrynen: Jääsilmä

Alkuteos: Jääsilmä (1998)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 286
Kustantaja: E-kirja omakustanteena
ISBN: 978-952-68493-9-3
Muoto: E-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Vuorileijonan varjo #4
Peukku: q^^
Huom: Sarja oli alkujaan trilogia, mutta on sittemmin laajentunut
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 6, 21, 31, 35, 38, 39, 44 ja 47


*Vuorimaan sotapäällikkö Verraka joutuu vangiksi kaukaiseen pohjoiseen Susimaahan. Hänen tyttärensä Meira lähtee etsimään häntä ja päätyy keskelle suuria metsiä Akan kylään. Mutta onko Verraka hyvä ja oikeudenmukainen mies, niin kuin Meira ajattelee, vai julma ja piittaamaton, niin kuin muut sanovat?*


Jääsilmä pitää sisällään tapahtumia hyvin pitkältä ajalta. Se nimittäin alkaa yönä, jolloin nuori Meira syntyy ja päättyy vasta tämän ollessa jo aikuinen. Kirjan tapahtumat eivät siis sijoitu pelkästään aikaan Susimaassa, vaan isän ja tyttären annetaan rakentaa välejään ja suhteitaan sekä toisiinsa että muihin ennen kuin jännitys todella alkaa. Eikä tämä alun rauhallisempi tahti ole ollenkaan haitaksi. On mielenkiintoista lukea, kuinka ihminen vähitellen muuttuu ja mitä tapahtuu Vuorimaan sisällä.


Susimaassa tapahtumat taas tuovat mukanaan uusia kiintoisia henkilöitä ja tapoja. Yhteisön ja elämäntapojen välisten erojen ja yhtäläisyyksien kuvaajina Väyryset näyttävät taitonsa. Lukija ei pääse pitkästymään ja odottaa malttamattomasti sitä, mitä seuraavaksi oikein tapahtuu. Ja tapahtuuhan sitä. Vaikka minkäkinlaista sattumusta ja yllätystä.


Jälleen kerran Väyrysten sankarit ovat yksi kirjan vahvuuksista. Tässä kirjassa sarjan aikaisemmista osista tuttuina hahmoina vilahtelevat Verrakan lisäksi tietenkin Kareta, Lis, Moiri, Serra, Leoni, Oosa, Ramu ja Miima. Näistä tärkein on kirjan nimihenkilö Verraka, jonka kasvua ihmisenä kirjassa seurataan. Merkittävään osaan alkaa nousta myös uusi sukupolvi, johon itse lasken tässä kuuluvaksi myös Tähtien kosketuksen ilkeän Rotaan, josta on sukeutumassa oikein miellyttävä ja hyvä päällikkö. Tärkeämpiä ovat kuitenkin Verrakan tytär Meira ja Miiman ja Ramun poika Areno, jotka lähtevät yhteiselle tielle etsiessään vangiksi jäänyttä Verrakaa. Ja onhan mukana vielä nuori Kareta, Vuorimaan seuraava kuningas joka haluaa kulkea aivan erilaista tietä kuin isänsä.

Jääsilmä pohtii hyvän ja mukaansatempaavan tarinan muodossa ihmisen kasvua ja muutosta, jonka kukin voi itse saada itsessään aikaan jos niin haluaa. Meidän pitää vain luottaa itseemme ja riisua itsemme vihasta ja pelosta ja kyetä antamaan anteeksi ja rakastaa. Jälleen tosin joudun antamaan pienen miinuksen siitä, että lähes kaikki merkittävissä rooleissa olevat henkilöt pitää miltei väkisellä saada ainakin kihloihin jos nyt ei ihan naimisiin asti…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti