torstai 2. maaliskuuta 2017

Raymond Khoury: Merkki

Alkuteos: The Sign (2009)
Suomentaja: Erkki Jukarainen
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 534
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-5282-6
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2017: 12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja (11/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 17, 23, 24, 44 ja 47

*Omituinen taivaalle ilmestyvä merkki hämmentää ihmisiä eri puolilla maailmaa. se on kuin elävä organismi, joka leijuu ilmassa ja muuttaa muotoaan. koko maailma ihmettelee ilmiötä. onko se viesti korkeimmilta voimilta? TV-toimittaja Gracie Loganin kuvausryhmä on Antarktiksella tekemässä juttua ilmastonmuutoksesta, kun selittämätön merkki ilmestyy taivaalle. Ryhmän ansiosta kuvat ilmiöstä leviävät hetkessä kaikkialle maailmaan. Wadi Natrunissa Egyptissä luolaan sulkeutunut pyhiinvaeltaja piirtelee samanlaisia merkkejä luolansa seiniin. Herää kysymys, ilmestyykö merkki tarkoituksella juuri ilmaston kannalta kriittisille alueille. Samaan aikaan Bostonissa Matt Sherwood saa selville, että hänen veljensä katoamisella on jotain tekemistä mystisen merkin kanssa. Matt alkaa selvittää, minkälaiset voimat oikein ovat ilmiön takana. Teos käsittelee ilmastonmuutosta ja uskonnon ja politiikan suhteita. Huikeat toimintakohtaukset ja uusin huipputekniikka kiihdyttävät vauhdikasta kerrontaa entisestään.*Merkki taitaa olla Khouryn viimeinen tähän asti suomennettu teos. Enkä toisaalta ihmettele, vaikka hivenen se minua kaihertaakin. Itse nimittäin olen sitä mieltä, että hänen teostensa taso on laskenut kirja kirjalta. Tämä ei tietenkään ole paljoa kolmen suomeksi luetun kirjan perusteella, mutta kuitenkin.

Merkin aihe on ajankohtainen ja kiinnostava. Ilmastonmuutos ja se, miten se vaikuttaa ihmisiin ja heidän käyttäytymiseensä ja miten sitä vastaan voidaan ainakin teoriassa koettaa taistella. Näillä ihmisillä on nimittäin sitä millä mällätä ja keinotkin sitten sitä suuruusluokkaa… Eli uskottavuus tuntuu ampuvan melkoisesti yli. Nyt asiaan nimittäin pyritään hakemaan peräti jumalallista johdatusta ja profeettaa...

Khouryn tyyli kirjoittaa on säilynyt hyvänä ja vauhdikkaana. Hän osaa rakentaa tunnelman ja pitää jännitystä yllä. Sääli vain, että henkilöhahmot ovat tällä kertaa jokseenkin mielenkiinnottomia ja hän sortuu juonessa joihinkin melko kliseisiin vaihtoehtoihin. Kuten esimerkiksi aivan viimehetkillä tapahtuviin flirtteihin, jotka antavat ymmärtää, että jotain on tapahtumassa heti kohta. Ei kaikkiin kirjoihin tarvitse pistää sitä miehen ja naisen välistä jännitettä! Minusta ainakin olisi ollut parempi, jos kaikki olisivat pysyneet täysin ammattilaisina ja ammatillisina käytökseltään.

Kertomuksen juoni ja rakenne ovat kohdallaan. Jännitys rakentuu vähä vähältä ja useiden eri henkilöiden seuraaminen tapahtuu luontevasti. Katsannon vaihdokset ovat omiaan pitämään jännitystä yllä ja lukija huomaa kohtalaisen helposti ahmivansa sivuja. Itse pidän siitä, että kirjassa on paneuduttu varsin hyvin käsittelemään tekojen taustoja ja myös selvittämään esimerkiksi koptilaisuutta (kopti kristityt Egyptissä) enemmän. Erilaisten uskontojen ja uskonnollisten näkemysten mukaan ottaminen on juonen kannalta olennaista ja siksi onkin hyvä, että siihen on paneuduttu.

Näpsäkkää ja elokuvamaista viihdettä tarjolla. Vauhdin ja pienten salaliittojen ystäville.

PS. Oma avautuminen. Tässä kohtaa tunnusta ehkä meneväni hiukan "riman ali" lukuhaastetta suorittaessani. Politiikka/poliitikko ei ole kirjan kannalta kovin olennaisessa osassa, vaikka politikoinnilla onkin vaikutusta kirjan tapahtumiin. On se kuitenkin päässyt sentään takakanteen asti, joten menköön :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti