tiistai 27. kesäkuuta 2017

Joe Abercrombie: Puolikas sotaa

Alkuteos: Half a War (2015)
Suomentaja: Mika Kivimäki
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 440
Kustantaja: Jalava
ISBN: 978-951-887-549-2
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Särkynyt meri -trilogia #3
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 12, 20, 21, 23, 24, 31, 39, 44, 47

*Prinsessa Skara on joutunut todistamaan, kun kaikki hänelle tärkeä muuttuu vereksi ja tomuksi. Periäkseen takaisin synnyinoikeutensa hänen on voitettava pelkonsa ja löydettävä oikeat sanat - sanat, jotka voivat olla yhtä kuolettavia kuin aseet.

Juonitteleva isä Yarvi on kulkenut pitkän matkan raajarikosta orjasta kuninkaan papiksi ja onnistunut kääntämään vanhoja vihollisiaan liittolaisiksi. Nyt häikäilemätön isoäiti Wexen on kuitenkin koonnut suurimmat sotajoukot sen jälkeen, kun haltiat taistelivat Yhtä jumalaa vastaan. Ja niiden johdossa on mies, joka palvoo ainoastaan Kuolemaa.

Miekankantaja Raith ja Thorn Bathu ovat luodut taistelemaan pimeydessä, mutta seppä Brand ja puunveistäjä Koll kääntyisivät mieluummin valoon. Mutta kun Äiti Sota levittää rautaiset siipensä, hän saattaa syöstä koko Särkyneen meren pimeyteen ja tuhoon…

Särkynyt meri -sarjaa julkaistaan yli 20 maassa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa sarjan kirjoja on tähän mennessä myyty yli 350 000 kappaletta, ja ne ovat olleet New York Timesin ja Sunday Timesin bestsellerlistojen kärjessä. Sarjan ensimmäinen osa Vain puoliksi kuningas voitti Locus Award for best Young Adult Novel -palkinnon vuonna 2015.*Särkynyt meri -trilogian viimeinen osa kokoaa upeasti yhteen aikaisemmissa osissa auki jääneitä lankoja ja päättää ihmiskohtaloita jännittävillä tavoilla. Tällä kertaa nimittäin kaikki ei aivan päätykään niin onnellisesti kuin saduissa. Tämä on iso plussa ja jälleen yksi syy siihen, että jaksan hehkuttaa Abercrombieta kirjailijana. Hän ei tyydy perinteiseen, vaan jaksaa yllättää!

Henkilöhahmoista suurimman huomion saavat soturi Raith, nuori prinsessa Skara ja aikaisemmasta osasta tuttu Koll. Maailma aukeaa heidän ja heidän valintojensa kautta. Vanhat tuttut hahmot saavat uutta piirrettä ja näkemystä heidän kauttaan ja tapahtumiin tulee jännittäviä vivahteita, jotka vaikuttavat koko maailman kohtaloon.

Siinä missä aikaisemmissa osissa oli runsaasti taistelua, on sitä tässäkin. Mutta nyt puolet sodasta käydään kirjaimellisesti pään sisällä. Kuka onkaan ovelin? Kuka huijaa ja ketä? Yllätyksiä ja petoksia on tarjolla, mutta myös aivan perinteistä miekan heiluttelua. Lisäksi tässä osassa opitaa enemmän siitä, miksi haltiat ehkä aikoinaan saivat aikaan maailman murtumisen ja Jumalan särkymisen moneksi. Ainakin kirja antaa monia mielenkiintoisia ajatuksia näiden syiden taustaksi… Mikä taas avaa monia mielenkiintoisia kysymyksiä maailman menneisyyden ja sen mahdollisen tulevaisuuden suhteen.

Tässä on hieno nuorten fantasia trilogia, jossa vanha kohtaa kiehtovalla tavalla uusia ja raikkaita ajatuksia. Tässä on hienoja (oikeammin mitä epähienoimpia) sankareita, joista paljastuu yllättäviä puolia ja paljon, paljon pohdittavaa lukijalle joka haluaa olla Yarvia ovelampi. Suosittelen oikein lämpimästi koko trilogiaa myös erilaisen fantasian nälkäisille aikuisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti