tiistai 13. kesäkuuta 2017

Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas

Alkuteos: Half a King (2014)
Suomentaja: Mika Kivimäki
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 217
Kustantaja: Jalava
ISBN: 978-951-887-540-9
Muoto: E-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Särkynyt meri -trilogia #1
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 12, 20, 21, 23, 24, 31, 44 ja 47

*Prinssi Yarvi on vannonut voittavansa takaisin valtaistuimen, jolle hän ei koskaan halunnut nousta. Sitä ennen hänen on kuitenkin kestettävä julmuuksia, kahleita ja Särkyneen meren purevia vesiä. Ja hänen on tehtävä se kaikki yhdellä kädellä. Raajarikkona syntynyt, pelätyn kuningasisänsä ja voimakkaan äitinsä väheksymä Yarvi ei pysty pitelemään kilpeä eikä heilauttamaan kirvestä, joten hänen ainoa vaihtoehtonsa on taistella päällään. Yarvi lyöttäytyy yhteen muiden hylkiöiden kanssa ja huomaa, että heistä on hänelle enemmän hyötyä kuin yhdestäkään ylhäisestä soturista. Mutta ystävienkin tuella näyttää siltä, että Yarvin taival voi päättyä ennen kuin se edes pääsee alkuunsa.

Vain puoliksi kuningas on kolmiosaisen Särkynyt meri -sarjan ensimmäinen kirja. Sarjaa julkaistaan yli 20 maassa. Britanniassa ja Yhdysvalloissa sarjan kirjoja on tähän mennessä myyty yli 350 000 kappaletta, ja ne ovat nousseet myydyimpien kirjojen listojen kärkipaikoille.*Minusta oli ihana palata Abercrombien tekstin pariin. Pidän todella hänen tyylistään kirjoittaa. Se on vauhdikas ja oivaltava ja siinä on sopivassa määrin (mustaa)huumoria. Koska Särkynyt meri -trilogia on nuortenkirjasarja, ei huumori ole yhtä mustaa ja tapahtumat yhtä verisiä kuin Abercrombien toisissa kirjoissa, mutta se ei menoa haittaa. Tylsiä hetkiä ei ole luvassa, mutta yllättäviä juonenkäänteitä ja jännittäviä tapahtumia siitäkin edestä.

Tuttuun tyyliin tarjolla on varsin monipuolinen ja vaihteleva, sekä erikoinen, sankarijoukko. Yarvi itse on nuori miehenalku, jolla on takanaan varsin ikävä lapsuus. Hän on rinnastettavissa pahasti koulukiusattuun nuorukaiseen, joka joutuu kasvamaan kovan paikan edessä. Ja hän kasvaakin. Ja muuttuu. Eikä muutos aina ole täysin hyväksi… Lisäksi joukkoon tummaan kasautuu paljon ihmisiä mitä erilaisimmilla taustoilla. Heitä kaikkia yhdistää kuitenkin Etelätuuli. Sen voin sanoa enempiä paljastamatta, että erikoisia taustoja ja mielenkiintoisia hahmoja on useita. Abercrombien sankarit eivät edelleenkään ole sieltä perinteisimmästä päästä.

Vain puoliksi kuningas käsittelee ihmisen kasvua ja sitä, miten hyvinkin erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat löytää toisistaan ystävän. Jos nyt eivät koko loppuelämäkseen, niin ainakin voittaakseen jonkin vaikeuden yhdessä. Elämä ja tilanteet yhdistävät ihmisiä ja sieltä, mistä sitä vähiten odottaa voi löytää joko ystävän tai vihollisen.

Särkyneen meren maailma on kiintoisa ja raikas. Abercrombie on luonut sinne omat kansansa ja uskonnon, jossa on mielenkiintoisia tahoja. Harmillista kyllä uskontoa ei varsinaisesti kokonaan kursita auki, vaan sen piirteistä opitaan asioita matkan myötä. Tämä tapa kyllä toimii hyvin vauhdin säilyttämisen kannalta. Liian pitkät selitykset uskonnosta olisivat nimittäin varmasti monelle stoppi. Nyt asiat tulevat luontevasti ja sujuvasti tapahtumien mukana.

Hermoja ja toisinaan myös naurunystyröitä kutkuttavaa nuorten fantasiaa, jossa on raikas tuulahdus erilaisuutta. Kannattaa kokeilla rohkeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti