maanantai 26. kesäkuuta 2017

Sylvain Neuvel: Uinuvat jättiläiset

Alkuteos: Sleeping Giants (2016)
Suomentaja: Juha Ahokas
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 351
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1281-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Themis-kansioiden ensimmäinen kirja
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2017: 4. Kirja lisää hyvinvointiani (39/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 12, 17, 20, 23, 39, 42, 47 ja 49

*Ihmiskunnan suurin mysteeri alkaa avautua
Kun 11-vuotias Rose ajaa pyörällään syvään monttuun, maanpinnan alta paljastuu valtava metallinen, valoa hohtava käsi. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tutkijaksi opiskellut Rose kokoaa tiimin, joka löytää lisää metallisia ruumiinosia eri puolilta maailmaa. Osista muodostuu jättiläismäinen patsas, jonka alkuperän ja käyttötarkoituksen Rose ryhmineen aikoo selvittää. Mihin kaikkeen jättiläinen pystyy ja kuka saa sen voimat käyttöönsä?

Uinuvat jättiläiset on noussut valtavaksi kansainväliseksi ilmiöksi. Teos on ollut arvostelumenestys ja se on saanut laajan faniyleisön, joka hehkuttaa kirjaa sosiaalisessa mediassa ja odottaa innolla kirjaan pohjautuvaa elokuvaa.*Uinuvat jättiläiset on raikas ja erilainen teos, joka ei suotta ole noussut puheenaiheeksi. Vaikka perusajatus siitä, että avaruudessa on jotain elämää, meitä suurempaa ja mahtavampaa, jotain joka vain odottaa meidän kypsymistämme, on varmasti kaikille tuttu ja joidenkin mielestä jo “läpi käyty”, onnistuu se tuomaan esiin uuden värin. Entä jos taustalla on vielä jotain muuta? Entä jos meitä ei vain unohdettu? Entä jos …? Kirja nostaa esille monia kysymyksiä, jotka todella pistävät ajattelemaan.

Kirjan raikkaus näkyy myös sen kerronnassa. Se ei ole perinteinen kirja. Kaikki tapahtumat nimittäin kerrotaan nauhoitteiden litterointeina. Suurin osa tekstistä on kahden eri ihmisen välisiä haastatteluja, joista toisena osapuolena on aina mystinen nimettömäksi jäävä henkilö ja toisena taas milloin tutkija, kielitieteilijä, helikopteripilotti tai joku muu. Osa teksteistä taas on kunkin henkilön henkilökohtaista äänipäiväkirjaa. Kaikissa teksteissä on upea jännite ja tapahtumat välittyvät niiden kautta intensiivisesti ja kutkuttavasti. Vaikka “nauhoitteet” on numeroitu, ei niistä käy selville päivämääriä ja muutenkin kirjan aikaviittaukset ovat aika summittaisia. Ihmisten välisten suhteiden ja tapahtumien muutokset tulevat kuitenkin jännittävästi esille.

Näistä haastatteluista piirtyy esiin myös melkoisia persoonia. Näihin ihmisiin ei voi olla muodostamatta jonkinlaista suhdetta. Toisia rakastaa, toisia vihaa. Heihin pääsee todella läheisesti käsiksi, mikä ehkä johtuu haastattelujen persoonallisesta luonteesta. He eivät voi päästä pakoon. Lisäksi hahmot ovat luontevia ja mielenkiintoisia. Heissä on “munaa” ja he elävät ja muuttuvat tapahtumien mukana. Kukaan ei jää paperiseksi vaan lukiessa kustakin avautuu uusia puolia.

Uinuvat jättiläiset on jännittävä lukukokemus, joka pitää otteessaan alusta loppuun. Itse ainakin koukutuin tehokkaasti ja jään innolla odottamaan mitä tulevan pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti