perjantai 23. huhtikuuta 2021

Gillian Flynn: Paha paikka

 

Alkuteos: Dark Places (2009)

Kääntäjä: Maria Lyytinen

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kesto: 15h 41min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510429808

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 11. Kirja kertoo köyhyydestä (30/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 12, 22, 29, 31 ja 36

*”En ollut herttainen lapsi ja minusta oli kasvanut kaikkea muuta kuin herttainen aikuinen. Jos sielustani piirtäisi kuvan, se olisi töherrys, jolla on torahampaat.”

Kun Libby Day oli seitsemän, hänen äitinsä ja kaksi siskoaan surmattiin. Pakoon päässeen Libbyn todistus oli ratkaiseva kun tämän isoveli Ben tuomittiin elinkautiseen koko kansakuntaa kuohuttaneista Kansasin Kinnakeen maatilamurhista.

Kuluu 25 vuotta. Itseinhossa rypevän, työtä välttelevän Libbyn nimeä kantava hyväntekeväisyysrahasto on viimein ehtynyt. Kun Kill Club -niminen, ratkaisemattomista murhista kiinnostunut salaseura ottaa Libbyyn yhteyttä, hän vainuaa tilaisuuden tehdä rahaa. Palkkiota vastaan Libby tarjoutuu haastattelemaan kohtalokkaaseen murhapäivään liittyviä ihmisiä ja raportoimaan löydöksistään klubilaisille. Libbyn etsinnät vievät hänet Missourin nuhjuisilta strippiklubeilta Oklahoman hylättyihin turistikaupunkeihin. Ja kun kauhistuttava, uskomaton totuus lopulta valkenee, Libby joutuu jälleen pakenemaan henkensä edestä.

Yhdysvaltalainen Gillian Flynn työskenteli Entertainment Weeklyn tv-kriitikkona ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Hän on julkaissut kolme kehuttua jännitysromaania: Sharp Objects (2006), eli Teräviä esineitä, Dark Places (2009) eli Paha paikka (suom. 2014) ja Gone Girl (2012) eli Kiltti tyttö (suom. 2013).*



Kirjan kertomus etenee kahdella tasolla. Toisella Libby selvittelee asioita nykyajassa. Hän tapaa juttuun liittyneitä ihmisiä ja esittää heille kysymyksiä. Samalla muistot alkavat vähitellen palautumaan hänen mieleensä. Toinen taso on menneisyys, jossa tapahtumaa lähestytään Libbyn äidin ja Ben-veljen kantilta. Äidin ja Benin päivä alkaa “sen päivän” aamusta ja etenee vähitellen kohti iltaa ja yötä. Kohti murhia. Vähitellen paljastuu totuus tapahtumien takana. Ja se on melkoisen yllättävä.

Kiintoisasti kirjoitettu teos, jossa on lukuisia mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Köyhän perheen elämää seuraa mielellään ja heidän elämänsä ahdingon ymmärtää kyllä. Osaa tehdyistä valinnoista ei meinaa käsittää, vaikka lopulta ne ovat aikalailla järkeviä.

Omalla kohdallani alku kaihersi hieman, mikä voi johtua lukijasta. Putkonen-Örn lukee hyvin ja elävästi, mutta minulla meni pieni tovi tottua taas hänen ääneensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti