sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt

 

Alkuteos: Unnatural Causes (2018)

Kääntäjä: Veera Kaski

Lukija: Markus Järvenpää

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 15h 20min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510454701

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 47. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta 1 (28/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 2, 4, 6, 8, 26, 29, 37

*Tosielämän CSI

Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin.

Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten “täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus. Jokainen ruumiinavaus on oma jännityskertomuksensa - ja Shepherd on suorittanut niitä yli 23 000. Lopulta elämä kuoleman parissa vaati veronsa myös hänen kohdallaan. Shepherd pureutuu muistelmissaan ruumiinavausten maailmaan ja ihmisyyden pimeimpiin puoliin. Hänet tunnetaan erityisesti työstään prinsessa Dianan kuoleman, 9/11:n ja Balin terrori-iskujen tutkijana.

Dr. Richard Shepherd on Iso-Britannian tunnetuimpia oikeuslääkäreitä. Hän on suorittanut uransa aikana yli 23 000 ruumiinavausta ja toiminut todistajana useissa korkean profiilin oikeusjutuissa.*



Kokonaisuutena Epäluonnolliset syyt jäi pienoiseksi pettymykseksi. Se on hyvin ja vetävästi kirjoitettu. Suomennos toimii ja aihe on mitä mielenkiintoisin. Se on kattava läpileikkaus halki yhden miehen koko elämän aina lapsuudesta nykyisyyteen. Se kertoo hänen perheestään, urastaan ja ajatuksistaan. Se sivuaa hyvin hänen uraansa ja sen suuria voittoja ja monia mielenkiintoisia tapauksia. Mutta… Jotain siitä jää puuttumaan. Ehkä odotin (ja toivoin), että murhatapauksia olisi käsitelty yksityiskohtaisemmin. Tällä tarkoitan itse tutkimuksien tekemistä. Sitä, miten ja miksi mikäkin vaihe tehdään. Eli siis itse ruumishuoneella tapahtuvia toimia. Nyt niitä sivutaan vain ajoittain ja melko yleismaalliseen tyyliin. Ei tämä lopulta hirveästi jää häiritsemään, mutta minun mielenkiintoani se ei riitä alkuunkaan tyydyttämään.

Kaikesta huolimatta suosittelen kyllä tätä kirjaa kaikille, joita patologia hiukkasenkaan kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti