perjantai 9. huhtikuuta 2021

Ken Follett: Neulansilmä

 

Alkuteos: Storm Island / Eye of the Needle (1979)

Kääntäjä: Arto Häilä

Lukija: Juha Hyppönen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 12h 36min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510454985

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 3. Historiallinen romaani (24/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 5, 8, 20, 29, 31 ja 39

*Jännitystrillerien mestarin Ken Follettin ensimmäinen romaani.

Toisen maailmansodan ratkaisevimmat päivät ovat käsillä. Liittoutuneiden armeijakunnat nousevat maihin manner-Eurooppaan minä hetkenä tahansa. Tarkka aika ja paikka on tarkoin varjeltu salaisuus, jonka vain yksi mies natsi-Saksan salaisessa tiedustelupalvelussa pystyy selvittämään. Henry Faber, koodinimeltään Die Nadel, on vannonut paljastavansa liittoutuneiden jättiläisoperaation, sillä hän on saanut toimeksiantonsa itseltään Führeriltä.

Erään englantilaisen maalaiskylän liepeillä yksinäinen vakooja tekee hätkähdyttävän löydön. Mikäli hänen onnistuu välittää tietonsa läpi Englannin valvontaverkoston ahtaan neulansilmän, koko sota sa katastrofaalisen käänteen.

Neulansilmä on piinaavien jännitystrillerien mestarin Ken Follettin ensimmäinen romaani. Teos sai elokuvamaailman Oscariin vertautuvan Edgar Allan Poe -palkinnon vuonna 1979, ja Richard Marquand ohjasi kirjaan pohjautuvan samannimisen elokuvan kaksi vuotta myöhemmin.

Äänikirja on ilmestynyt alun perin vuonna 1987.*




Neulansilmä lähtee käyntiin jokseenkin hitaasti. Siinä esitellään hahmoja, jotka tuntuvat jotenkin irrallisilta koko tarinaa ajatellen. Tapahtumia pohjustetaan melko perinpohjaisesti. Kun asiat sitten lähtevät rullaamaan, ne etenevät kuin eteenpäin puksuttava juna. Alamäkeen.

Kiinnostava ja monia yksityiskohtia viljelevä teos, joka ainakin näin asioihin perehtymättömälle herättää hienosti henkiin toisen maailmansodan aikaisen maailman. Melkoista on ollut elämä noihin aikoihin. Ja uskomattomia vakoilijoiden maailma.

Lukijana Hyppönen on miellyttävä kuunnella. Hän lukee tasaisesti ja varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti