keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Petri Pietiläinen: Murha joka ei ollut rikos

 

Alkuteos: Murha joka ei ollut rikos (2019)

Lukija: Juhani Rajalin

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 12h 34min

Kustantaja: Docendo

ISBN: 9789522919458

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta 2 (29/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 8, 9, 36 ja 45

*Uusia ja yllättäviä näkökulmia historian surmatöihin.

Murhat lumoavat ja kauhistuttavat. Todellisuudessa länsimaiden henkirikosten määrä on vähentynyt vuosisatoja, mutta media ja viihdeteollisuus tarjoilevat silmillemme murhia isku iskulta, luoti luodilta ja viilto viillolta. Pahuus myy.

Murhan historiaa käsittelevässä teoksessa Caesar kohtaa Abraham Lincolnin ja filosofi Hypatia toimittaja Khashoggin. Kuka oli rikoskirjailijoiden suosikkimurhan tekijä? Selvisikö Viiltäjä-Jackin henkilöllisyys DNA-tutkimuksilla? Kuka oli sarjamurhaaja Bela Kiss?

Teoksessa esitellään kuuluisien murhien taustoja Joan d’Arcin oikeusmurhasta valtiollisiin murhakoneistoihin Venetsiassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Kirjassa vastataan kysymyksiin: Oliko Kain vain tappaja? Miten joku murhataan kaksi kertaa? Miksi joku tunnustaa murhan, jota ei tapahtunut? Miksi palvelustyttö surmaa lapsensa? Rakastammeko sarjamurhaajia? Onko terroristi itsemurhaaja murhaajan valepuvussa? Onko kuolemantuomio murha oikeuden valepuvussa? Milloin murha ei ole rikos?

Toisen terroristi tai salamurhaaja on toisen sankari, tyranninmurhaaja tai uskonsoturi. Murhalla on syynsä, olkoon ne valtiollisia, uskonnollisia, poliittisia, henkilökohtaisia tai intohimoisia. Monesti murhien taustalta löytyvät ne tavalliset tarinat - valta, raha, pelko tai itsetuhoisuus.*



Kiinnostava teos, joka käsittelee murhaa hieman erilaisella tavalla. Aina murha ei nimittäin ole ollut rikos ja joskus siihen liittyy paljon muutakin. Laaja ja minusta ainakin melkoisen kattava teos käsittelee mielenkiintoisia tapauksia, joista osa on tutumpia ja osa tuntemattomampia. Se kertoo hienosti miten esimerkiksi kulloinkin eletty aika ja kulttuuri ovat vaikuttaneet murhaan ja sen määrittelemiseen.

Rajalin lukee hyvin ja hänen ääntään on todella mukava kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti