maanantai 6. huhtikuuta 2015

Aukkoja ajassa - Suomalaisia aikamatkanovelleja

Alkuteos: 2013(ilm.)
Toimittaja: Harri Erkki
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 209
Kustantaja: turbator
ISBN: 978-952-5666-92-2
Muoto: Sid.
Peukku: q^^

*Suomalaisen tieteisnovellin uranuurtaja, kirjailija Harri Erkki on koonnut tähän scifiantologiaan kymmeneltä kirjoittajalta kultakin novellin, jossa matkustetaan ajassa. Erkki on löytänyt fanzineiden aarteista useita aihepiirin helmiä, mutta saanut mukaan myös uusia kirjoittajia. Mukana mm. Eija Elon, Boris Hurtan, J-P Koskisen, Jyrki Ijäksen ja Juri Nummelinin huimat matkat ajassa. Aikaa tutkivan esipuheen Harri Erkki on kirjoittanut alan kirjallisen kentän ja nykyfysiikan näkökulmasta. Hän toteaa, että aikaa ei ulottuvuutena vielä tunneta tarkoin, siksi vain tarinoissa on mahdollista ajassa matkustaa.*Huomasin Helmet-sivuilla jutun, jossa kerrottiin tieteiskirjallisuuden sopivan hyvin luettavaksi, jos haluaa parantaa ja avartaa muistiaan. Joten totta kai minun piti sitten koettaa! Valitsin luettavaksi suomalaisten kirjoittajien novelleja kahdestakin syystä. Ensinnäkin novellit ovat riittävän lyhyehköjä, että se soveltuisivat myös luettavaksi vanhemmille muistisairaille. Ja toisekseen, ehkä näiden vanhempien on helpompi hahmottaa asioita, kun kirjoittajat ovat suomalaisia ja osa tapahtumistakin sijoittuu Suomeen.

Monet tämän kokoelman novelleista ovat todella kiinnostavia. Useammissakin pohditaan, miten nykymaailmaa voisi saada paremmaksi muuttamalla jotain ikävää asiaa menneisyydessä. Varsin suositulta tuntuu Hitlerin salamurhaaminen hänen lapsuudessaan... Ehkä kuitenkin lempitarinakseni nousi kertomus siitä, mitä Napoleonille "oikeasti" kävikään.

Nämä novellit ovat hyvin kirjoitettuja. Osa on tapahtumissaan vauhdikkaampia ja rohkeampia kuin toiset. Silti jokainen niistä antaa lukijalle ehdottomasti ajateltavaa ja pohdittavaa. Takuu varmasti siis kiintoisaa ja aivoja aktivoivaa luettavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti