maanantai 27. huhtikuuta 2015

Robin Hobb: Renegade's Magic

Alkuteos: 2007 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Sivumäärä: 616
Kustantaja: Voyager
ISBN: 978-0-00-719618-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: The Sildier Son Trilogy #3
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirjatrilogia 3/3 (15/50)

*The people of Gettys town remember the death of their cemetery soldier vividly. They remember believing him guilty of unspeakable crimes, condemning him, and then watching as the other men of his unit beat him until he no longer drew breath.

But Nevare Burve didn't die that day, though everyone believes they saw it happen. He was cornered by a power far more intractable than any angry mob.

When he was a boy, the magic of the Specks - the dapple-skinned tribes of the frontier forest - claimed Nevare as a saviour; severing his soul, naming the stolen half Soldier's Boy and shaping him into a weapon to halt the Gernian expansion into their lands and save their beloved ancestor trees.

Until now Nevare has defied the magic, unable to accept his traitorous fate. But the magic has won: it has extinguished his once golden future, devastated his family and turned his own people against him. Faced with endangering the only loved-ones he has left, Nevare has no choice but to surrender to its will and enter the forest.

But surrendering to his Speck destiny is only the beginning of his trials. Before he submits completely, Nevare makes one desperate last attempt to deter the Gernians from the Barrier Mountains without causing them harm. But the magic accepts no compromise. Exhausted, Nevare can no longer suppress his traitorous Speck self, Soldier's Boy, and becomes a prisoner in his own body.

Soldier's Boy is determined to stop the Gernian expansion at any cost, and unlike Nevare, he has no love, nor sympathy for his spirit-twin's world...*Vaikka suuri osa kirjasta meneekin siinä, että Nevare ja Soldier's Boy kinastelevat keskenään ruumiin hallinnasta ja siitä, miten heidän oikein tulisikaan täyttää magian antamat käskyt, on tässä silti paljon parempi tunnelma kuin sarjan kakkososassa. Kaksikon kinastelua on välillä jopa miltei hauska seurata, ja antaapa se muutamia mielenkiintoisia mahdollisuuksia juoneen ja syventää henkilöhahmojen välisiä suhteitakin. Lisäksi lopun tasapainotus on oikein oivallista luettavaa ja saa lukijan hyville mielille ja tyytyväiseksi.

Tasapainon ja kuoleman jumala Orandula on lintuhahmoineen ja velanvaatimuksineen kerrassaan mainio lisä henkilöhahmoihin ja hänen tarjouksensa velansovittamisesta kerrassaan kutkuttava. Tosin, ehkä hänen arvoituksensa ratkaisu on joillekin lukijoille liian itsestään selvä, vaikka se Nevarelle ja Soldier's Boylle tuntuukin miltei ylivoimaiselta selvittää.


Hobb kirjoittaa todellakin mukaansatempaavasti, uusia hahmoja on sopivasti ja vanhoja tuttujakaan ei unohdeta. Joissain kohdissa tuntuu, että vastoinkäymisiä on vähän liikaakin, mutta niiden vastapainoksi löytyy onneksi paljon hyvääkin. Juoni on punottu hyvin ja se pysyy koossa. Lukijan mielenkiinto ei pääse karkaamaan. Ehkä loppu kuitenkin tulee hivenen liian äkkinäisesti. Itse ainakin olisin vielä muutaman tietyn kohtaamisen ja jälleennäkemisen halunnut lukea, mutta toisaalta kirja jo nyt on niin massiivinen, että ne kannattikin jättää pois ja lukijan oman mielikuvituksen varaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti