lauantai 11. huhtikuuta 2015

J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta - Kuninkaan paluu

Alkuteos: The Lord of the Ring - The Return of the King (1955)
Suomentaja: Kersti Juva, Eila Pennanen ja Panu Pekkanen
Lukija: Heikki Määttänen
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Kesto: osa 1/2: levyt 1-10 (9h 18min) ja osa 2/2: levyt 11-20 (8h 5min)
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-27467-4
Muoto: Äänikirja
Sarjamerkintä: Taru Sormusten                                                                                                                          Herrasta kolmas kirja
                                                                                        Peukku:  ^^b

*Taru Sormusten Herrasta on kaikenikäisten klassikko, tulvillaan seikkailua, jännitystä ja huumoria. Tolkienin eepos sijoittuu omaan maailmaansa Keski-Maahan ja sen romanttiseen muinaisuuteen, jolloin maata asuttivat uljaat haltiat, pelottomat ihmiset, sitkeät kääpiöt - ja hobitit.

Hobitit ovat vähäpätöinen kansa, joka rakastaa elämän yksinkertaisia iloja, maalaisruokaa, olutta ja kessua. He ovat pienikasvuisia ja iloluontoisia, laiskojakin, mutta pohjimmiltaan sisukasta lajia. Kun tummat pilvet alkavat kerääntyä Keski-Maan taivaalle ja mantereen mahtavien silmät ovat muualla, joutuvat pienet ja hiljaiset tekemään sankaritöitä.

Kuninkaan paluu yhdistää aiempien osien langat suureen, mahtavaan finaaliin. Taistelukentällä Sauronin armeija ryhmittyy Keski-Maan joukkoja vastaan Frodon ja Samin jatkaessa Klonkun varjostamana kohti lopullista päämäärää. Seikkailu pitää loppuun saakka otteessaan.

Komean lukutulkinnan tekee Heikki Määttänen, joka teki pitkän elämäntyön näyttelijänä Radioteatterissa ja tv:ssä, ennen menehtymistään tammikuussa 2002. Koko Tolkien-trilogia äänitettiin vuosina 1991-92 kirjailijan 100-vuotisjuhlan kunniaksi.*Kuninkaan paluu on kyllä mahtava teos. Ja Määttänen todella on tehnyt uskomattoman lukutyön. Jollain lailla kuunnellessa tuli tuntu, kuin ei olisi kirjaa koskaan lukenutkaan, niin paljon "uusia" juttuja tuli vastaan. Selvästikin olen katsonut elokuvat liian monesti, kun ennemmin niiden tapahtumat tulivat mieleen. Etenkin lopun Konnun puhdistus -osuus on elokuviin tutustuneille uutta ja ihmeellistä. Ehdottomasti siis kuuntelemisen arvoinen tapaus, ellei kirjaan syystä tai toisesta halua tarttua. Koko trilogia äänikirjoina on upea kunnianosoitus Tolkienille ja mainio keino tutustua tähän eepokseen jos paksu kirja itsessään pelottelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti